Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия30 Mай 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Кремъл пак обвинява Запада

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Не от вчера агентите на кремълската дезинформация внушават представата, че Русия е уж под обсада от злонамерени външни сили, обикновено от англосаксонски произход. Този наратив е сред най-активно използваните във връзка с войната на Русия срещу Украйна. Наблюдаваме впрочем огледална зависимост: колкото повече нараства подкрепата за Украйна, толкова по-силни стават гласовете откъм Кремъл, обвиняващи Запада в агресия срещу Русия. Неприкрити заплахи за ядрен холокост се редуват с безсмислено и демонстративно строене на словесни пясъчни кули.

Изминалата седмица предостави поредното потвърждение на тази тенденция. Кремъл отприщи нов порой от лъжи и обвинения относно западните войски в Украйна, повтори изфабрикуваната опасност от „западна намеса“ в Грузия и се оплака от плановете на ЕС да използва замразените пари на руските олигарси в обществена полза.

Враг пред портите

Откакто френският президент Еманюел Макрон допусна в публичното пространство възможността за разполагане на войски в Украйна, дезинформационната мрежа на Кремъл не спира да се занимава с тази тема. Явно коментаторите  се стараят да бранят дългогодишния наратив, че Западът използва Украйна, за да води прокси война срещу Русия.

Дебатът на Запад е само теоретичен към този момент, обаче за медиите под контрола на Кремъл врагът вече е едва ли не пред портите. Някои издания твърдят, че френските войски вече са на фронтовата линия в Украйна, други – че НАТО активно се готви да започне война срещу Русия, а трети – че Русия вече е унищожила тайни западни бази в Украйна.

Последователна непоследователност

Руското ръководство активно си служи с дезинформация, но често последователността му убягва. Например когато западните лидери започнаха да обявяват, че украинските удари в Русия трябва да бъдат разрешени, кремълските пропагандисти бързо превключиха от заклеймяване на „прокси войната на Запада“ към обвинения срещу Украйна, че се опитва да провокира пряк сблъсък между НАТО и Русия. Ето така ставаме свидетели на несъответствия в разказа на Кремъл за отношенията на Украйна със Запада. Изтъква се тази причинно-следствена връзка, която устройва кремълската дезинформация съобразно момента.

„Втори фронт“ в Грузия

Същата огледална проекция, по която Кремъл обвинява Запада в агресия и войнолюбие, в момента се разиграва и в Грузия. След като грузинският парламент пренебрегна волята на своя народ и президентското вето и прие прословутия „закон за прозрачност“, многобройни проруски гласове в Грузия започнаха усърдно да защитават отстъпническия ход и да повтарят кремълския наратив, че Западът иска да използва Грузия, за да отвори „втори фронт“ срещу Русия.

Обвиненията за предполагаема намеса на Запада и коварен подстрекателски план за използване на Грузия да воюва срещу Русия съпътстваха противоречивия закон още от неговото съставяне през 2023 г. Подобен план може да е просто плод на параноята на теоретиците на конспирацията. Пропагандистите на Кремъл обаче го подеха и разпространиха с цел да дискредитират и отслабят гражданското общество в Грузия – опората, защитаваща досега пътя на страната към ЕС.

Няколко близки до руското ръководство медии дори открито ликуват във възхвала на руската имперска доктрина за „сферите на влияние“ и се поздравяват с приемането на „закона за прозрачност“: те виждат закона като инструмент, с който Грузия ще се отдалечи от Запада и ще се приближи към Русия.

Грабят руските пари!

Междувременно на вътрешния фронт почвата също бе благодатна за прокарване на любимите от край време обвинения срещу злия Запад, който се опитва да унищожи благочестива Русия. Този път е лично. Докато Западът установява контрол върху замразените активи на руските олигарси, Кремъл отприщи обвинения на висок глас, че ЕС и Г-7 се опитват да присвоят трудно спечелените руски пари, а също и отправи заплахи за „ответни мерки“. Някои медии от мрежата се съсредоточиха върху описването на потенциално опустошителните за Запада последици. Други издания от своя страна определиха плана за използване на приходите от замразените руски активи като „доказателство“, че Западът води хибридна война срещу Русия.

Не вдигане, а „оптимизация“ на данъците

И накрая – вкарването в употреба на всякакви въображаеми заплахи, които уж надвисват над Русия от всички посоки, осигури така необходимото разсейване от повишаването на данъците в Русия. Пардон, на изискания език на Кремъл това не се нарича „вдигане на данъци“. Трябва по скоро да го наречем „планирана оптимизация на скалата на прогресивното облагане“. Или „подобряване на съществуващата система“. Или „намаляване на прага на дохода“. Именно такива са формулировките, представени пред руските данъкоплатци, които плащат сметката за войната на Русия срещу Украйна. Ако вярваме на Кремъл, това не е тревожен знак за бързо изпразване на хазната, а по-скоро индикация за напредък. Не се заблуждавайте.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

  • Кремъл много обича конспиративните теории, а Световната здравна организация (СЗО) редовно попада под прицела на руските конспиративни теории още от времето на пандемията КОВИД-19. Сега пропагандистите на Кремъл твърдят, че СЗО е призовала правителствата да забранят селското стопанство. Този дезинформационен сюжет се върти поне от декември 2023 г., когато СЗО публикува материали относно храненето и други въпроси, обсъждани на срещата COP28. Наративът грубо изопачава констатациите на СЗО и прокарва кремълските конспирации за „глобалистки заговор“ за намаляване на световното население. В действителност СЗО просто призова за преминаване към по-здравословни начини на хранене и приоритизиране на растителните продукти, а не за забрана на селското стопанство.
  • След съобщението, че в Швейцария ще бъде проведена мирна среща на върха за справедлив и траен мир в Украйна, руската машина за дезинформация се завъртя на пълни обороти, за да отхвърли и дискредитира събитието. Според най-новия елемент от тази кампания за осмиване, мирната среща на върха в Швейцария е пропагандно упражнение за прикриване на нелегитимността на Зеленски. Този опит за дезинформация смесва дискредитирането на мирната среща на върха с поставянето под въпрос на легитимността на украинското ръководство. Както изкривяването на мирния наратив, така и осмиването на легитимността на Зеленски са сред най-видимите дезинформационни тактики на Кремъл от руското нахлуване в Украйна през 2022 г. Нека бъдем пределно ясни – мандатът на президента Зеленски не е приключил. Украинската конституция  е недвусмислена: президентът на Украйна упражнява правомощията си до встъпването в длъжност на новоизбран президент. Приемствеността на държавните институции е основен конституционен принцип. Повечето наблюдатели смятат редовните избори за неосъществими, тъй като има милиони бежанци в чужбина, стотици хиляди украинци служат на фронтовата линия и значителна част от украинското население живее под руска окупация. Украйна също така иска да избегне опасността много цивилни да загинат или да бъдат ранени от руски ракети, бомби, дронове и снаряди, които биха могли да бъдат насочени към свързани с изборите събития и инфраструктура и да убият или осакатят цивилни граждани. И след това Кремъл цинично ще обвини Украйна, както често прави –  например атаката от тази седмица срещу пазар за строителни материали в Харков.
  • Кремъл има афинитет към соченето с пръст и преувеличаването. В този смисъл кремълските издания отново взеха на мушка Запада и невярно заявиха, че споразумението за сигурност и отбрана между ЕС и Молдова може да е знак, че се подготвя война срещу Русия. Целта на твърдението е да изопачи Партньорството за сигурност и отбрана между ЕС и Молдова, подписано на 21 май. Партньорството не е за водене на война, въоръжаване на партньори или предприемане на други военни действия, а просто предоставя рамка за сътрудничество и обмен на информация и опит в областта на киберсигурността, хибридните заплахи и борбата с екстремизма.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Данни

Дата на публикуване
30 Mай 2024 г.
Автор
Представителство в България