Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия23 Mай 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Другите до един грешат!

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

За кремълските пропагандисти най-важната тема е да се обвиняват другите, особено Брюксел и Вашингтон, за грешките на самата Русия. Обвиненията служат за отклоняване на общественото внимание от вътрешните проблеми на обикновените руснаци вследствие на изтощителната война срещу Украйна и многото жертви. Прехвърлянето на вина също помага за наводняване и замърсяване на международното информационно пространство.

Пак очерняне на президента Зеленски

Класически похват на Кремъл е да клевети президента Зеленски, че неговото правителство е взело властта с преврат, че няма честни избори и че той упражнява властта в разрез с истинските желания на украинския народ. Тези послания произхождат от повтаряните многократно през годините наративи за елитите срещу народа и за изгубения суверенитет. Дотук нищо ново; наскоро обаче към наратива беше добавен още един щрих: Зеленски може и да е държавен глава, но неговото президентство вече не е легитимно, тъй като първият му мандат на поста изтече. Официалният руски правителствен официоз „Российская газета“ квалифицира Зеленски като „узурпатор, макар че е малко вероятно някой в Украйна да посмее да го нарече така, защото той държи страната в страх“.

Забравяме войната и конституцията и говорим за друго

Има няколко причини този подход да представлява манипулация и дезинформация. Дори си има име: „алабалистика“. Първо, Кремъл „забравя“, че именно Русия беше тази, която започна пълномащабната война срещу Украйна с ежедневни атаки срещу градове и цивилни цели, което прави много трудно, ако не и невъзможно, да си представим провеждането на свободни и честни избори при дори минимална безопасност на цялата територия на Украйна. Второ, тази война принуди украинските власти да обявят военно положение за защита на държавата и украинската конституция изрично  забранява провеждането на президентски избори при военно положение. Трето, Кремъл внушава, че Украйна се поддава на „сплашването“ от страна на Зеленски.

Трудно е да се повярва на жалките обвинения на Кремъл, че Зеленски е нелегитимен управник, който прибягва до сила, защото през последните години в Украйна се проведоха много и плуралистични политически дискусии. Теми като закона за мобилизацията и смяната на началника на отбраната предизвикаха оживени дискусии. В този смисъл посланията на Кремъл са своеобразно огледало на непрекъснато нарастващите репресии в самата Русия, особено след силно манипулираното преизбиране на Путин.

Обхватът на кампанията на Кремъл да оспорва легитимността на Зеленски се разшири и вече поставя под съмнение цялостната европейска подкрепа за Украйна. Глуповатите, но подвеждащи въпроси, които се поставят, са: надеждни ли са партньорите на Украйна? Възможно ли е от правна гледна точка Съюзът да ангажира средства и да предостави хуманитарна помощ на Украйна? В действителност тези питания са подвеждащи и не са нищо повече от пореден опит да се посее съмнение в европейската демократична система в навечерието на изборите за Европейски парламент на 6-9 юни.

... всъщност всичко се върти около мирната конференция в Швейцария

Можем да наречем блъф на Кремъл тези дезинформационни наративи – те са свързани с предстоящата мирна конференция в Швейцария на 15-16 юни, а Москва се опитва да уплаши, съблазни или разубеди другите държави да присъстват на форума. Основателен е страхът, че много страни действително ще поискат Русия да прекрати войната. Следователно Русия внушава, че подписите от украинска страна върху евентуални документи ще бъдат недействителни поради нелегитимност на президента: врели-некипели, облечени в юридическа словесност.

За зла беда на Кремъл, здравомислещи организации като ЕС, ООН, НАТО и други приемат Зеленски като легитимен президент, както призна дори руската телеграфна агенция ТАСС.

ЕС като „чудовищен цензор“ на фона на репресиите в самата Русия

С договарянето на 17 май на новите ограничителни мерки или санкции, беше спряно излъчването на територията на ЕС на още четири медии – Гласът на Европа, РИА Новости, Известия и Российская газета. Причината, поради която държавите членки на ЕС взеха тези единодушни решения за санкции, е същата като за медиите, попаднали под същите санкции по-рано. Те са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и са използват активно в прокарването и подкрепата на агресивната война на Русия срещу Украйна и за дестабилизиране на съседните държави.

Тези издания наричат себе си медии, но най-добре могат да бъдат описани като отдел за пропаганда на Министерството на войната. Те се превърнаха в инструменти на Кремъл за водене на война в информационното пространство.

Без изненада Москва реагира първосигнално и полага всички усилия да отклони вниманието от репресиите, откровената цензура и пълния контрол върху медийния пейзаж в самата Русия, които сме документирали в поредицата от пет части на „EUvsDisinfo“ с анализ на (липсата на) медийна свобода в тази страна, в която критичен коментар, мнение или действие могат да вкарат човек в затвора, и то за години.

Нелепа до сюрреализъм е загрижеността на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин за медийната свобода на европейските граждани, изразена в неговия канал в „Telegram“: „те [европейските политици] блокират всяка алтернативна гледна точка, унищожават свободата на словото и нарушават правото на свободно разпространяване и получаване на информация…[те] лишават жителите на европейските страни от достъп до обективна и надеждна информация“.

Припомняме, че Володин е във вътрешния кръг на руската власт от 1999 г., включително като вицепремиер, заместник-началник на кабинета на Путин, а сега и председател на Думата (парламента). Припомняме също, че Русия въведе закони за цензура, приети именно по негово време през март 2022 г., с които хвърля в затвора журналисти, блогъри и защитници на гражданските права.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

  • Словакия – кой стои зад нападението срещу премиера Роберт Фицо?

За щастие опитът за покушение срещу Роберт Фицо не завърши с политическо убийство. Присъединяваме се към думите на лидери като председателя на ЕК фон дер Лайен, които остро осъдиха покушението. Медийната мрежа на Кремъл обаче активно се включи в ситуацията и я използва като повод да извади зловещи конспирации: контролираният от глобалисти ЕС стои зад атаката. Или – зад опита за покушение стоят терористи, спонсорирани от НАТО и Украйна. А рупорът на Кремъл Владимир Соловьов постави нещата в по-широка перспектива като свърза нападението над Фицо със скорошната катастрофа с хеликоптер, при която загина президентът на Иран: това е работа на англосаксонците! Или както заключи руското посолство в Египет: „Западът стигна до там да убива политици, които се противопоставят на войната с Русия – война, до която се стигна заради Вашингтон“.

Поредна инсинуация за дългата ръка на Запада… Демонстрациите в Грузия се отнасят до силно оспорвания закон за чуждестранните агенти, който е направен по руски образец. Кремълските кръгове с лека ръка приписват подклаждането на тези протести на ЕС/Запада и си затварят очите пред автентичните действия вътре в страната и политическата воля на стотиците хиляди обикновени хора, които демонстрират в цяла Грузия.

Нито седмица не минава без този дезинформационен разказ. Планът за действие на Кремъл изисква постоянно да се подкопават общественото доверие, подкрепа, воля и решителност за оказване на подкрепа за Украйна – без значение колко силно трябва да се изкривяват думите и да се изваждат от контекста. Тази седмица мишена стана генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг – при това въпреки неотдавнашните решения на НАТО да се ангажира по-тясно в дългосрочната подкрепа за Украйна.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Данни

Дата на публикуване
23 Mай 2024 г.
Автор
Представителство в България