Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия25 Aприл 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Дама, поп, асо… шпионин: руски и разкрит

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Допълнителната помощ за Украйна в размер на десетки милиарди долари, за която наскоро Камарата на представителите на САЩ даде зелена светлина, предизвика яростни и първосигнални реакции в дезинформационната мрежа на Кремъл.

Подобно на предишните им реакции по адрес на международната помощ за Украйна, руските пропагандисти посрещнаха финансовия ангажимент на САЩ с послание на критика и едновременно с това – на пренебрежение. То красноречиво отразява дългосрочните усилия на Кремъл за манипулиране на общественото възприятие за западната подкрепа за Украйна.

Междувременно европейските служби за сигурност остават бдителни срещу скритите заплахи, идващи от Русия – последните контраразузнавателни операции разкриха предполагаем руски шпионаж и саботажни дейности, насочени към дестабилизиране на подкрепата за Украйна: почти като в романа на Джон льо Каре „Дама, поп, асо, шпионин“.

Помощта пристига

Решението на Камарата на представителите на САЩ да одобри чуждестранна помощ на стойност 61 милиарда долара за Украйна очаквано предизвика много критики в дезинформационната мрежа на Кремъл.

Руските пропагандисти разпространиха безпочвени приказки с ядрен привкус и обичайния  нацистки наратив и хем заклеймиха решението за помощта като опит на САЩ да ескалират войната за сметка на украинците, хем го омаловажиха като незначително и неспособно да повлияе на хода на войната на Русия срещу Украйна.

Отричане, разсейване и сочене с пръст

Тази двойственост на дезинформационните послания показва ясен опит първо – Украйна и Западът, особено САЩ, да бъдат представени като причинители на войната в очите на международната публика. Второ – насочени към аудиторията вътре в Русия, тези наративи целят да омаловажат ефекта от американската военна помощ за Украйна. Кремъл прокарва тези твърдения в опит да поддържа висок дух докато подготвя мобилизация на повече руснаци за безсмислената си война.

И накрая, руската пропаганда упорито се опитва да вбие клин между народа на Украйна и поддръжниците на страната. Агентите на руската дезинформация разпространяват фалшиви внушения, че украинците не са нищо повече от лесно заменяеми пионки в ръцете на техните западни поддръжници. Освен че са откровена лъжа, подобни твърдения представляват и опит да се отрече легитимността на защитата, която украинците осигуряват на страната си.

Шпионин срещу шпионин

През последните седмици службите за сигурност в няколко европейски държави разкриха руски шпиони, кроящи планове за провеждане на саботажни операции и убийства на европейска територия.

Съвсем наскоро германските власти арестуваха двама германско-руски граждани по подозрение в шпионаж в полза на Русия. Според новинарските съобщения двамата не само са събирали разузнавателна информация за своите руски поръчители, но също така са проучвали обекти за саботажни операции. Тяхната очевидна цел е била да подкопаят военната подкрепа за Украйна.

Междувременно с помощта на украинските служби за сигурност полските власти арестуваха лице в Полша – полякът, освен, че е събирал информация за руски оперативни служители, е участвал в предполагаем заговор за убийството на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Първосигнални реакции

Медийният отговор на Русия след ареста на нейните бойци на „тихия фронт“, хванати на местопрестъплението, беше очакван. Той се вписва в цикъла от лъжи на Кремъл, в който след отричане на фактите пропагандистите прибягват до атаки и опити за отклоняване на вниманието.

В случая с Германия руските власти ни предоставиха пример като по учебник. Руското посолство в Берлин публикува изявление, в което грубо обвинява германските власти в „провокация“ и след това отклонява вниманието към несвързан случай на прихванат и изтекъл разговор между германски офицери.

(PQ illustration)

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Данни

Дата на публикуване
25 Aприл 2024 г.
Автор
Представителство в България