Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия18 Aприл 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Мирът и услужливата памет

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

„EUvsDisinfo“: Кремълският пропаганден апарат дискредитира легитимните усилия на Украйна за справедлив и устойчив мир: мъти водите с остарели предложения и симулира заинтересованост от преговори. В самата Русия пък не секва изобилието от конспирации за атентата в „Крокус Сити Хол“.

Седмицата поднесе неочаквани предизвикателства пред кремълските манипулатори на информация и перачи на дезинформация. Наложи им се хем да поддържат инерцията в безсрамното очерняне на Украйна и Запада за атентата в „Крокус Сити Хол“, хем да обясняват целия низ от логически противоречия в наративите на Кремъл за мира. В крайна сметка пропагандистите сториха това, което умеят най-добре – заложиха на изкривената си като по Оруел реалност, в която войната означава мир, а окупацията – освобождение.

Стремеж към мир – само на думи

От самото начало на руската инвазия в Украйна преди повече от две години, рупорите на руската пропаганда системно прокарват всякакви подвеждащи наративи за мира. Големите приказки на Кремъл за мир обаче не са нищо повече от празен пиар трик, тъй като реториката за мир служи на Русия единствено за поддържане на войната й срещу Украйна. Така преди около седмица Швейцария обяви конференция на високо равнище за справедлив мир в Украйна, която ще се проведе на 15-16 юни край Люцерн.

През последните две години дезинформационните медии използваха темата за мира единствено като опит за отвличане на вниманието на света от това, което Кремъл прави в Украйна. В действителност Русия желае мир само на думи и продължава да сипе бомби по украински цивилни цели. Същевременно Украйна работи усърдно с международните си партньори и световната общност, за да постигне справедлив и устойчив мир, основан на „формулата за мир“ от десет точки, предложена от президента Зеленски през октомври 2022 г.

(Не)отворена за диалог

Сега брокерите на руска дезинформация се стремят да размият картината и да дискредитират всеки легитимен опит за постигане на мир. Те усилено набиват мантрата, че всеки разговор за решения без руско участие е безсмислен. Наслушахме се на подобна реторика и около срещата в Джеда – така че не е чудно, че някои официални руски представители проявяват фриволност относно възможността да се ангажират с темата за мира. Кремъл подсили своя дезинформационен наратив с добре познатия трик „да обвиним Запада“ и се оплака от коварен заговор на Запада да измами Русия и от това, че Западът се готвел да постави ултиматуми на Кремъл. Ето така за Москва две неща могат да бъдат верни едновременно – че Русия е отворена за диалог и че Русия няма да преговаря за нищо.

За разговори естествено са нужни най-малко двама участници. Цялостното отношение на Русия по темата досега обаче, включително несекващото оплюване на Украйна и атаките с дронове и ракети срещу украинска цивилна инфраструктура, предполагат, че желанието на Русия да участва в смислен диалог не е автентично.

Стари алтернативи на нов глас

Идеолозите на руската дезинформация сякаш разбират, че това може да не е достатъчно за изграждане на имиджа на Русия като образцов миротворец за пред нейните глобални партньори. И точно в този момент паметта им внезапно стана услужлива.

Главните манипулатори на Кремъл първо извадиха от нафталина дезинформационните твърдения, че руско-украинските мирни преговори от 2022 г. можеха да донесат мир, ако не се бяха намесили англосаксонците. Без съмнение това представлява цинично разменяне на ролите агресор – жертва и представяне на Украйна като войнолюбивата страна. Не по-малко важно е също как Путин внезапно преоткри собствените си имперски призиви към Украйна от 2022 г. „да приеме новата геополитическа реалност“ – т.е. да приеме, че Русия може – и ще – анексира териториите на своите съседи. С това Кремъл прави откровен опит да отвлече вниманието на света от предложенията за справедлив и устойчив мир, представени от Украйна. Всъщност в дезинформационната мрежа на Кремъл украинските предложения получават отразяване „а ла Навални“ – т.е. те не се споменават, дори мимоходом.

Внезапно преоткриване

В друг случай на внезапно опресняване на паметта, дезинформационните трубадури на Кремъл преоткриха позицията на Китай за политическо уреждане на кризата в Украйна от февруари 2023 г. След последните събития идеолозите на Кремъл изведнъж започнаха да възхваляват този документ като единствения път напред. Парадоксално е как 14 месеца по-рано, когато китайските идеи бяха представени за първи път, руската дезинформация им обърна малко внимание, а сега се опитва да убеди публиката си, че украинските идеи за справедлив мир са несъвместими именно с китайските предложения.

Търсене на терористи

И накрая, на вътрешния фронт – в самата Русия – мирът е последното нещо в дневния ред на теоретиците на конспирацията. Измина близо месец от атентата в „Крокус Сити Хол“ край Москва. Контролираните от Кремъл медии се възползват от трагичното събитие за прокарване на безсрамни лъжи.

Фокусът тази седмица падна върху необоснованото свързване на Украйна с атентата – в частност върху опита да бъде заблудена испаноговорящата аудитория. Кремълските медии вече представят „участието“ на Украйна като безспорен и общоприет факт и се стремят да дискредитират Украйна като слуга на тероризма, играеща по свирката на коварния Запад.

Те пренебрегват факта, че Ислямска държава (ИД) хем е поела отговорност, хем е предоставила потвърждаващи доказателства. Руските издания се опитват да обяснят тази неудобна истина като непрекъснато повтарят, че ИД е инструмент в ръцете на Украйна. Но колкото и насилствено изтръгнати самопризнания да използва Кремъл като „доказателство“, ние няма да се оставим да бъдем измамени.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Франкофобия в Кремъл (5.04.2024)

Под прицел във вътрешността (28.3.2024)

Посланията, които носи преизбирането на Путин (21.3.2024)

Обилно подхранване на страхове и размахване на плашила (14.3.2024)

Данни

Дата на публикуване
18 Aприл 2024 г.
Автор
Представителство в България