Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия5 Aприл 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Франкофобия в Кремъл

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Информационните манипулатори умеят да хвърлят кал срещу набелязаната цел, за да налагат политическия дневен ред и интересите на своите господари в Кремъл. През последните седмици и месеци наблюдаваме продължаваща дезинформационна кампания срещу Франция и по-конкретно срещу президентското семейство.

Тази антифренска кампания е доказателство, че прословутите руски „традиционни ценности“ не са нищо повече от фасада, която прикрива нелицеприятната действителност –женомразство, език на омразата и брутална дискриминация срещу малцинствата.

Ставаме свидетели как – освен по този сюжет – дезинформационната машина на Кремъл е впрегната да разпространява безпочвени твърдения и за атентата в концертната зала „Крокус Сити Хол“ край Москва на 22 март. Ако сте пропуснали нашето отразяване по темата, разгледайте актуалните ни публикации за атентата във вътрешността на Русия, за набеждаването на изкупителни жертви и десетките опровергани дезинформации с ключова дума „Крокус“ в базата данни на „EUvsDisinfo“.

„Инселите“ около Путин атакуват първата дама на Франция

В руското общество ролята на жените все повече се свежда до това да бъдат символ на раждаемостта в една „етно-националистическа, фашистка иконография“. В този контекст пропагандистите на Кремъл са подхванали мизогинистка атака срещу първата дама на Франция Брижит Макрон. Подобно на субкултурата на инселите, кремълските пропагандисти изглежда възприемат силните, независими жени като особена заплаха.

В груба демонстрация на омраза срещу жените и по-специално Бриджит Макрон, контролираните от Кремъл дезинформационни медии раздухват и дават трибуна на изключително нелепи конспиративни теории по адрес на френската първа дама. Особено активен в тази задача е „Правда“ във френскоезичната си версия – издание, което френската правителствена агенция „Вигинум“ неотдавна идентифицира като част от мрежа, разпространяваща проруска пропаганда.

Кого вбесиха французите?

Човек не може да избяга от мисълта, че Париж е вбесил Русия и – заедно с изявлението на президента Макрон, че нищо не трябва да се изключва по отношение на военната подкрепа за Украйна – Кремъл сега е започнал по-агресивна кампания за подкопаване на френските институции.

Според изопачения наратив на тази кампания Брижит Макрон не съществува като жена, а всъщност е мъж. Чрез разпространяване на детайлно опровергани теории на конспирацията като тази, пропагандистите на Кремъл се опитват да уязвят президентското семейство на Франция в една отвратителна демонстрация на чиста омраза към жените и малцинствените групи. „Царград“, един от санкционираните пропагандни канали, свързани с Кремъл, ги нарича „перверзници“.

Франция – империалистическа, войнолюбива, нацистка, русофобска

В допълнение към атаките срещу семейството на френския държавен гласа, рупорите на Кремъл побързаха да замесят Франция в познатите си наративи. Един скорошен пример за рециклирани дезинформационни разкази предполага, че Франция участва в предстоящото разделяне на Украйна – заедно с Полша, естествено.

Идеолозите на руското правителство организирано насаждат страх, представяйки един заплашителен външен свят, в който враговете на Русия изобилстват. Съответно към предишните лъжи, че Франция е въвлечена във война с Русия, пропагандистите сега добавят дезинформацията, че Франция масово набира войници онлайн – и това очевидно не е вярно.

За капак както винаги обектът на атаката на кремълската пропаганда трябва да бъде етикетиран като „нацист“ – без да се лепне тази или друга обидна квалификация, работата по очернянето ще изглежда недовършена. Сякаш за да не бъдат заподозрени в подобна небрежност, няколко про-кремълски говорители мимоходом вкараха малко русофобия и антисемитизъм по време на участието си в предаване по руската телевизия, в което обсъждаха как Русия не е добре дошла на Олимпийските игри в Париж.

Изводите

Руската дезинформационна кампания срещу Франция е учебникарски пример за това, че Москва поставя тактиката за манипулиране на информация в услуга на политическия дневен ред на страната.

Дезинформационните наративи, които медийната мрежа на Кремъл разпространява, се стремят да подкопаят както общественото единство във Франция, така и доверието на хората в ръководството на страната. Наред с това стремежът е да се уязвят интересите на Франция в чужбина и нейните съюзи като този с Украйна.

Манипулацията на Русия има и допълнителна цел, а именно подкопаване на позицията на Париж във френскоговорящите части на Африка. Целенасочените кампании на Кремъл са документирани в публикации от секцията за Африка на „EUvsDisinfo“.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

  • Буча е холивудска постановка с единствена цел да спре мирните преговори. Две години след като руските въоръжени сили извършиха ужасяващото клане в Буча, оставяйки след себе си стотици мъртви и измъчвани, докато бягаха, дезинформационната машина на Кремъл продължава да отрича зверствата и да разпространява конспиративни теории. В този случай дезинформацията на италиански цинично твърди, че Буча е инсценирано събитие и внушава заблудата, че западните лидери са провалили мирните преговори. В противовес на този и други наративи, свързани с отричането на клането в Буча, „EUvsDisinfo“ представи публикации за смъртоносната руска военна окупация на Буча, за положението година по-късно и за лъжите на Москва в опит да прикрие военни престъпления. В нашата база данни фигурират над сто конкретни случая на дезинформация за Буча.
  • Украинците са неблагодарни: нападат руснаци, а сега – и моста в Балтимор. В ранните часове на 26 март мостът „Франсис Скот Кий“ в Балтимор се срути след като контейнеровозът „Дали“ се удари в един от опорните стълбове на моста. Руската дезинформационна мрежа светкавично разпространи лъжлива версия на случилото се: на 28 март медиите написаха, че срутването е причинено от атака на украинското военно разузнаване. В подкрепа на историята пропагандистите използваха фалшив профил в социалните мрежи на реално съществуваща украинска военна част. Именно от този профил бе пуснат постинг с поздравление за фалшивата „атака“. Целта зад прокарването на дезинформационния наратив е да се обтегнат отношенията между Украйна и нейните западни поддръжници, в този случай конкретно САЩ, както и Украйна да бъде представена като неблагодарна страна.
  • За разлика от Европа, Русия е мирна и не е нападала никого никога в историята си. Още един отличен пример за подхода на Кремъл за дезинформиране на света – подход на „голямата лъжа“. Русия бива представена като добронамерен играч на световната сцена и се внушава, че е обкръжена от злонамерени сили с коварни намерения. Това се използва за оправдаване на все по-нарастващите репресии в Русия и продължаващия военен авантюризъм на Кремъл в чужбина. Само през постсъветската ера Русия е изпращала войски извън своята територия поне седем пъти, при това без да броим Приднестровието през 1992 г.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Под прицел във вътрешността (28.3.2024)

Посланията, които носи преизбирането на Путин (21.3.2024)

Обилно подхранване на страхове и размахване на плашила (14.3.2024)

Колко години война (28.2.2024)

Пирови победи и гробно мълчание (22.2.2024)

Какви ги върши Кремъл по света (15.2.2024)

Данни

Дата на публикуване
5 Aприл 2024 г.
Автор
Представителство в България