Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия14 Mарт 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Обилно подхранване на страхове и размахване на плашила

„EUvsDisinfo“: Медиите от мрежата на Кремъл обилно подхранват руската публика с илюзорни страхове от несъществуващи врагове. С това те предизвикват военна истерия и първични реакции, които впоследствие ще впрегнат в полза на дневния ред на Кремъл.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Тази седмица, в очакване на повторното коронясване на „царя“ след нагласените в негова полза така наречени „избори“, про-кремълският пропаганден апарат се занима с конструирането на алтернативна реалност. Руските въоръжени сили не постигнаха абсолютно нищо, което си струва да се празнува, та затова се наложи идеолозите на режима да прибягнат до изпитаната тактика на всяване на страх: с медийни публикации те рисуваха картина на един свят, изпълнен със заплахи, в който Русия е атакувана от всички страни и враговете вече са едва ли не пред портите на Кремъл. Тази картина задава насоките за новата ера от управлението на Путин. Използваните образи имат за цел да предизвикат първични реакции, които Кремъл ще употреби за своите политически цели след „изборите“.

Страхувайте се от Европейския съюз, много се страхувайте

Темата за подслушваните високопоставени германски военни продължава да намира място в медийните канали под контрола на Кремъл. Сюжетът е представен като ярък пример за това колко войнствен всъщност е Европейският съюз.

Някои коментатори направиха необосновани твърдения, че имало планове да се използват германски ракети „Таурус“ с голям обсег за удари срещу руски цели. Тези наративи внушават главно на руската публика, че ЕС, Германия и другите западни страни са агресивни и замислят да атакуват Русия. Към тях можем да добавим и предишните откровени манипулации, че Франция щяла да разположи войски в Украйна, а Северноатлантическият съюз се готвел за въоръжена конфронтация с Русия – върху сюжета с НАТО ще се спрем пак по-нататък.

Всичко това помага на Кремъл да оправдае продължаващата мащабна инвазия в Украйна и да я представи като превантивен отбранителен акт. Другата цел е да се внуши, че нахлуването в Украйна представлява само част от театъра на военните действия в една по-широка война със Запада. Идеологическите внушения за „войнствения ЕС, който се намира на ръба на войната с Русия“ могат да срещнат отклик и сред някои групи в западните общества, което допълнително да осуети достъпа на западната подкрепа до Украйна.

Дезинформация срещу украинските военни

Добре известни медии от пропагандната мрежа на руския режим разпространяват фалшиви видеоклипове, като например този, в които предполагаеми украински военнослужещи се предават на руските части, изгарят украинските си паспорти и преминават на руска страна. Показват ги даже как гласуват в руските президентски „избори“.

Клипът, който играе централна роля в тази кампания, беше разпространен от десетки „Телеграм“-канали, а оттам си проправи път в рамките само на ден до редица уебсайтове и акаунти във „ВКонтакте“, „X“ и „YouTube“ чрез кръстосано публикуване на съдържание. Само в „Telegram“ видеото събра стотици хиляди гледания.

Мишена на клипове като този стават украинските военни, а целта им е да подкопаят морала на украинските въоръжени сили. Иронизира се отлагането на президентските избори в Украйна и се намеква, че Русия е по-демократична страна от Украйна.

Русия нанася удари по цивилни цели

Медийната мрежа за дезинформация продължава да сипе цинични лъжи, че Русия не нанасяла удари по граждански цели. Тази седмица посланието бе повторено в контекста на решението на Международния наказателен съд да издаде заповеди за арест на двама висши руски военни.

По същия начин пропагандните медии не спират да настояват, че руските сили не стоят зад клането в Буча, а че това било едно режисирано събитие за провал на мирните преговори в Истанбул. Пускането на послания като това може да се окаже част от отделна кампания за предварително „развенчаване“ с наближаването на датата, на която се отбелязва втората годишнина от зверствата в Буча.

Дезинформационните наративи, отричащи събитията в Буча са дълбоко неморални. Те не просто оскверняват паметта на онези, които руските сили брутално измъчваха и убиха там, а – видите ли – дори се опитват да представят руската армия като способна и добродетелна. Нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

  • “Блек рок“ води Украйна и Европа към унищожение. Поредната теория на конспирацията, която контролираните от Кремъл манипулатори завъртяха, със сигурност се харчи сред тези, които вярват, че хората-гущери управляват света и че животоспасяващите ваксини са само прикритие за инжектиране на чипове за контрол на съзнанието. Разказът за мрачни финансови елити, в този случай „Блек рок“ – американска компания за глобални инвестиции и финансови услуги –  които контролират света в сянка, беше използван в този случай, за да представи Украйна и Зеленски като обикновени марионетки на външни сили. Кремъл използва наратива и за затвърждаване на обществената подкрепа за режима, който уж се бори срещу тези сенчести външни сили.
  • Украинската армия използва доставени от САЩ химически оръжия срещу руските части. Друг наратив на кремълската дезинформация за това как украинските въоръжени сили уж използвали химически оръжия – опит да се опетни репутацията на Организацията за забрана на химическите оръжия. Няма доказателства в подкрепа на руските твърдения; има обаче документирано използване на забранени химически вещества от руските сили като гранати за борба с безредиците срещу украински войници.
  • Военните игри на НАТО в Скандинавия заплашват Русия. Това е класически случай на проекция – медиите на Кремъл представят рутинни военно-отбранителни учения на НАТО от типа на неотдавнашното „Nordic Response 24“ като заплаха за Русия. Това може да се обясни най-добре с поведението на самата Русия. Да си спомним примера как през 2008 г. след мащабно военно учение край границата с Грузия руски корпус внезапно нахлу в Грузия. В сегашно време, агресивното поведение на Русия накара две традиционно неутрални скандинавски държави, Финландия и Швеция, да се присъединят към политическия и военен съюз НАТО. Целта на НАТО е да защитава своите държави членки – Алиансът нито търси конфронтация с Русия, нито представлява заплаха за нея.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Колко години война (28.2.2024)

Пирови победи и гробно мълчание (22.2.2024)

Какви ги върши Кремъл по света (15.2.2024)

Разноликите наративи на Москва за европейската подкрепа за Украйна (8.2.2024)

Какофония от гласове объркват възприятията (2.2.2024)

Всички пътища водят към Полша (25.01.2024)

Данни

Дата на публикуване
14 Mарт 2024 г.
Автор
Представителство в България