Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия2 Февруари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Какофония от гласове объркват възприятията

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Поредната напрегната седмица за информационните манипулатори и глашатаи на Кремъл. Машината за дезинформация употреби за коварните си цели широк спектър от сюжети, сред които един свален самолет в задния двор на Русия и протести в няколко европейски страни с реално функционираща демокрация и свобода на изразяване и на събиране – все неща, неразбираеми за Кремъл. Нека разгледаме по-подробно как пропагандистите се опитаха да променят общественото възприемане на някои от събитията, които се разиграха тази седмица.

„Това е птица! Това е самолет!“ …но не Супермен, а поредните лъжи

На 24 януари руски военнотранспортен самолет Ил-76 се разби в руската Белгородска област  близо до границата с Украйна. Русия остави без внимание призивите за обективно международно разследване, а достоверната информация за това какво се е случило със самолета и какво е транспортирал той този ден остава оскъдна. Приликата с историята за Супермен остава далечна, а несъмнено фактите и доказателствата никога не са били от значение за рупорите на Кремъл, когато формулират своите измамни твърдения.

Почти веднага след като беше съобщено за катастрофата на Ил-76, верните на Кремъл медийни канали започнаха да разпространяват твърдения, че товарният самолет е превозвал украински военнопленници, които са отивали към място, на което да се случи предварително уговорена размяна на затворници с Украйна. Тези все още недоказани твърдения бяха бързо използвани за оклеветяване на Украйна и за обвинения в тероризъм към Киев. След това самолетната катастрофа беше използвана като „доказателство“ на възмутителния наратив, създаден в мрачната работилница за кремълски лъжи – че украинското правителство не се интересува от своя народ и е готово да го пожертва като съпътстваща щета. Нищо ново няма в това. Екипът на „EUvsDisinfo“ е документирал стотици опити на Кремъл да настрои украинския народ срещу „киевския режим“.

Време за объркване

И така, Кремъл най-напред положи основата за отвличане на вниманието чрез клевети и обвинения. Втората стъпка беше да започне да се излива пороят от лъжи. Руската дезинформация винаги се стреми да обърка публиката. Затова разпространява множество, понякога противоречиви наративи – тактиката работи безотказно. Едно от твърденията на Кремъл бе, че катастрофата на Ил-76 е провокация на украинската армия, подобно на свалянето на малайзийския граждански самолет MH17 през 2014 г.

С течение на времето наративите ставаха все по-дръзки – включително, че ООН подготвя „оправдание в стил Буча“, за да демонизира Русия, или че войските на НАТО са нападнали Русия и са свалили самолета. Ако не НАТО, то поне Съединените щати, или пък Германия, даже – защо не – Обединеното кралство. Може би най-необичайното твърдение от всички беше, че Украйна е свалила Ил-76, за да попречи на украинските военнопленници да съобщят на света колко добре Русия се е отнасяла с тях.

Цикъл от лъжи

Подходът на кремълската машина за дезинформация към инцидента със самолета Ил-76 е почти идеален учебникарски пример за манипулация и дезинформация. Първо се отхвърля всяка вина и първоначалният информационен вакуум се запълва с правдоподобни, но подвеждащи твърдения. След това се разчита на спонтанни споделяния, които придават легитимност на разказа, а собствените грешки се проектират върху външни фактори и обвиненията се отправят към противника. И накрая информационното пространство се пълни с какофония от гласове, с които се объркват възприятията и се замъглява истината.

Как да разберем какво се е случило? Доста е просто. Не за първи път сме свидетели как разпространителите на руска дезинформация въртят манипулативни цикли от лъжи. Най-забележителният случай е отразяването на свалянето на MH17, което се въртя с години в руските медии. Сравненията с MH17 са особено цинични предвид доказания извън всяко разумно съмнение факт, че Русия е отговорна за убийството на всичките 298 невинни хора на борда на този полет. Останалите примери включват соченето с пръст и заливането с неистини относно саботажа на тръбопроводите „Северен поток“, разрушаването на язовир „Хаковка“ и обстрела на затворнически лагер в Оленивка – прословутия център за задържане край Донецк.

Тракторна война

Другата основна тема, която попадна под прицела на руската дезинформация тази седмица са протестите на европейските фермери, провеждащи се в Германия, Франция, Италия, Белгия и други страни. Тези протести – а те са израз на демократични свободи, заложени в общите ценности, които свързват европейската общност – предизвикаха нескрита радост сред пропагандистите на руското ръководство. Публичните му говорители предричат разделение и икономически крах на Европейския съюз, обаче напълно пропускат да кажат, че в демократичните общества подобно гражданско действие – свободата на протест – е по-скоро знак за сила, а не за слабост. А Кремъл се чувства длъжен да иронизира протестите и ги нарича „тракторна война“.

Пропагандистите съзряха в темата възможност да прокарат два дезинформационни наратива. Първо, да изострят усещането за разделение между хората и „бюкселските елити“ по манипулативния израз на Кремъл. Някои медии се надяваха да избухне насилие и пророкуваха, че продължаващите протести ще бележат края на ЕС, който щял да започне с „обсадата на Париж“.

Посланието за разпадането на Съюза е класика и рупорите на Кремъл на доста чести интервали предричат краха на европейския проект. По време на пандемията „Covid-19“ Москва вещаеше предстоящ колапс на ЕС поради „неспособността“ му да предприеме здравни мерки. Това се оказа погрешно. През зимата на 2022-23 г. колапсът трябваше да дойде поради рязко нарастващите цени на енергията, инфлацията и общия икономически срив.

Виновна е все Украйна

Продуцентите на руска дезинформация неизменно внушават, че всички пътища водят към Украйна. Така е и с протестите на фермерите в Европа. Кой е виновен, питате вие? Кремъл има категоричен отговор – това е алчният Зеленски! Небезизвестния руски пропагандист Дмитрий Кисельов разви теорията, че Европейската комисия се договаря с Украйна да наводни пазара на ЕС с евтини стоки, за да смекчи „щетите“, които сама си е нанесла наложените санкции срещу Русия. Каналите на руските дипломатически представителства с готовност подхванаха и бързо раздухаха този дезинформационен разказ.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

  • Дезинформационните агенти на Кремъл обичат да сочат с пръст другите, отвличайки вниманието от собствените недостатъци на Русия. Няма изненада, че с наближаването на фалшивия спектакъл на руските „избори“ те гледат навън и поставят под съмнение демокрацията на Украйна с нелепи твърдения, че президентът Зеленски се е отказал от изборите и е узурпирал властта в Украйна. Това е класически случай на проекция. Според Конституцията на Украйна провеждането на всякакви избори за държавни органи в Украйна по време на война е забранено. Член 83 изрично забранява избори за законодателни органи при такива условия, докато член 157 гласи, че „Конституцията на Украйна не може да бъде изменяна при военно или извънредно положение“. Така че всъщност президентът Зеленски се придържа към конституцията, както във всяка държава, в която има върховенство на закона.
  • Използването на виктимизацията като оръжие отдавна е сред предпочитаните манипулационни тактики на Кремъл. Чрез виктимизацията се изгражда т.нар. обсаден манталитет, който позволява на Кремъл да контролира поданиците си. За целта най-добре работят постоянните заплахи за предстояща война със Запада, която ще доведе до края на света. Не се пропуска никоя появила се възможност. Примерен случай – твърдението, че ученията на НАТО „Steadfast Defender 2024“ са хибридна война на Запада срещу Русия. Това е пълна глупост, тъй като НАТО е отбранителен съюз и неговата основна цел е поддържане на мира и опазване на независимостта, сигурността и териториалната цялост на страните членки. „Steadfast Defender 2024 е учение на НАТО, което ще се използва за репетиране на отговор на хипотетична агресия от страна на Руската федерация срещу страна-членка и активиране на член 5 от Северноатлантическия договор. Такъв отбранителен отговор е повече от разумен като се има предвид, че Русия започна непровокирана, пълномащабна инвазия срещу съседката си Украйна и води брутална война там вече почти две години.
  • И като стана дума за Русия, която търси „врагове“, които се опитват да я „обградят“: Кремъл изглежда има много нездравословна мания по „англосаксонците“, които винаги замислят някакви подли злодеяния. Този път, според разпространителите на дезинформация от Кремъл, MI6 обучава украински диверсанти да атакуват атомни електроцентрали в Русия. Този параноичен наратив е в пълно съответствие с описания по-рано обсаден манталитет и не си прави труда да предостави никакви доказателства в подкрепа на подобни възмутителни твърдения. Всъщност позоваването на страхове от ядрена катастрофа е внимателно подбрана тактика за насаждане на страх, която е централна част от ядрената реторика на Кремъл. От няколко години публични фигури в руската информационна сфера като Дмитрий Киселев или вече покойния Владимир Жириновски използват ядрени заплахи срещу Запада. От началото на 2022 г. и инвазията в Украйна, руски официални лица направиха такива изявления, включително Дмитрий Медведев, Рамзан Кадиров, Маргарита Симонян и дори Владимир Путин, който уточни: „Това не е блъф“.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Всички пътища водят към Полша (25.01.2024)

Обърнатият свят на Кремъл през 2024 г. (18.01.2024)

Всеки нов ден – като предишния (11.01.2024)

Непоисканите подаръци на лошия Дядо Коледа (28.12.2023)

Виновни са им все другите (21.12.2023)

Данни

Дата на публикуване
2 Февруари 2024 г.
Автор
Представителство в България