Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия18 Януари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Обърнатият свят на Кремъл през 2024 г.

“EUvsDisinfo”: През 2024 г. Кремъл създава изопачена версия на света и го обръща с краката нагоре чрез дезинформация и манипулиране на очевидни факти.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

2024 година ще бъде натоварена, както ще видим от този кратък новогодишен обзор на основните характеристики на дезинформационния пейзаж на Кремъл. Този текст представлява своеобразно продължение на прегледа на дезинформацията на „EUvsDisinfo” от миналата седмица. Руското общество изпада във все по-голяма безизходица заради жестоката война, която Путин води срещу Украйна. Съветизацията на икономиката и авторитарното управление формират фона, а държавните медии и пропагандни канали усърдно захаросват суровата реалност с набор от класически манипулативни наративи, сервирани по всички доминиращи платформи.

Следва актуално обобщение на основните направления, в които действа прокремълската дезинформация. Разбира се, всичките сме ги чували и преди (при това толкова много пъти!), но има и някои новости.

– Западът е войнствен

Според този наратив Западът тласка Украйна, която е неонацистка, а лидерите й се вдъхновяват от Степан Бандера, да продължава войната за сметка на украинското население. Западът също докарва Украйна до състояние на провалена държава, в която е приет националсоциализмът. Русия трябва да се защитава, но се застъпва за мир, поне според прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, който винаги е готов да подкрепи това твърдение с алтернативни факти. Това напомня на светогледа на Оруел от 1984 г. – Русия през 2024 г. поразително се доближава до Оруелската реалност с царящите в страната следене, цензура и контрол на съзнанието.

– Украйна е обречена, а Полша, Унгария, Румъния и Турция се готвят да я разделят

Този класически наратив на Кремъл отрича държавността, историята и идентичността на Украйна. Сега обаче в манипулацията има нов елемент: че Турция искала да грабне черноморското пристанище Одеса. Нека да повторим: не се заблуждавайте. Нито Полша, нито Унгария, нито Румъния, нито Турция имат териториални претенции към Украйна. Има само една държава – Русия – която се опитва да отклони вниманието от опитите си да заграби украинска земя. И за да бъде пределно ясно положението: в обръщение по време на Световния икономически форум на 16 януари, президентът Зеленски демонстрира здрав разум като обяви плановете си за организиране на световна среща на върха в Швейцария, която да настоява за мир. Дано такъв форум да се проведе.

– Русия е атакувана

Привидно „атаката“ е на много фронтове, включително върху обществения морал, а самозащитата изглежда така – въпреки многото руски ракети и бомбардировки над Украйна, бързо нарастващи по мащаб през последните седмици и поразяващи цивилни според новия доклад на ООН от 16 януари, на руската общественост и на публиката по света, към която е насочен наративът на Москва, многократно се повтаря: Русия бомбардира само военни цели. Тази лъжа става все по-позорна с всеки нов ден на бомбардировки.

На второ място, Русия май ще трябва да брани обществения морал сред своите граждани – Москва твърди, че САЩ се опитват да осуетят предстоящите президентски избори в Русия през март. Основният кандидат е (изненада)… Путин. Самозащитата изглежда така: отстраняване на неудобните кандидати, арести на малкото смели политически активисти, хвърляне на определени личности в далечни затвори за дълго време и цензуриране и заливане с пропаганда на информационното пространство. Всичко това шокира и вцепенява обществото.

– Трета световна война

Според ТАСС, водещата руска държавна информационна агенция, Западът тласка света към трета световна война. Хм, а кой всъщност започна настоящата война в Европа? ТАСС изопачава смисъла на неотдавнашните изявления на германския министър на отбраната за необходимостта Германия (и други страни) да укрепят отбраната си. По-рано естонският премиер говори за източния фланг на НАТО в светлината на агресивното поведение на Русия. ТАСС се придържа към руския модел да се отправят военни и даже ядрени заплахи, с които да се посее страх сред европейската общественост и тя в крайна сметка да попадне под влиянието на Москва.

– Украинските градове всъщност са руски, но под неонацистко управление

Според контролираните от Кремъл медии, повечето големи градове в Украйна – като Киев, Харков, Одеса, Днепър и Николаев – са руски и са само временно под окупация. Това е може би най-ясната илюстрация на обърнатия с краката нагоре светоглед на Русия, който дори не се нуждае от коментар.

– Руският БВП расте, но танковете не стават за ядене

През последните седмици Москва вдигна медиен шум с твърденията за ръст на руската икономика, която въпреки санкциите изпреварвала другите икономики. Независими експерти поставят под въпрос официалната статистика и качеството на икономическия растеж. Дори приет по номинална стойност, официално отчетеният ръст от 3% през 2023 г. се дължи главно на държавните финансови стимули за секторите, свързани с войната, и по-високите приходи от износ поради девалвацията на рублата. Инфлацията расте.

В условията на военновременна икономика, когато значителна част от публичните разходи се пазят в тайна, около 40 или може би дори 50% от държавните разходи са насочени към военните и към надуване на производството на оръжия. Това повдига въпроса дали растежът води до устойчива икономическа ситуация и до полза за населението. Имайки предвид значителните бойни загуби, можем да се запитаме: танковете, особено поразените, не стават за ядене, нали?

– Сърбия и Централна Азия: Западът инспирира цветни революции

Както сме писали и преди, Сърбия и страните от Централна Азия активно попадат в полезрението на Москва. Тя разглежда всяко политическо развитие в тези държави през параноична призма и обяснява политическата динамика на терен с тайна подривна дейност на САЩ, ЕС и(ли) Запада като цяло. Налице е почти пълно непризнаване, че процесите може просто да отразяват стремежите и желанията на самите местни хора. В този смисъл публичните демонстрации след изборите в Сърбия през декември 2023 г. биват наричани „американска/европейска атака под формата на цветна революция/Майдан“ и сравнявани със събитията в Грузия от 2003 г., в Украйна от 2004 г. и в Беларус от 2010 г.

Дезинформацията е международно призната като глобален риск

Наред с всичко това, тази седмица в швейцарския курорт Давос се провежда ежегодният Световен икономически форум. Годишният му доклад за глобалните рискове за 2024 г. класира мисинформацията и дезинформацията като най-големите краткосрочни рискове, а екстремният климат и критичните промени в природните системи са определени като най-големи рискове в дългосрочен план. Разбирането на риска е първата стъпка в преодоляването му. „EUvsDisinfo“ ще продължи своя мониторинг на дезинформацията и ще продължи да допринася за повишаване на обществената устойчивост към нея.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Всеки нов ден – като предишния (11.01.2024)

Непоисканите подаръци на лошия Дядо Коледа (28.12.2023)

Виновни са им все другите (21.12.2023)

В Кремъл следващият ще е… същият (14.12.2023)

Крокодилски сълзи и прехвърляне на отговорност (7.12.2023)

Пионките на Путин (23.11.2023)

Данни

Дата на публикуване
18 Януари 2024 г.
Автор
Представителство в България