Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия11 Януари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Всеки нов ден – като предишния

EUvsDisinfo: седмичен преглед на руската дезинформация.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

В Путинова Русия дните в календара се обръщат, но животът си остава същият. Непрекъснат цикъл от заблуди, потисничество, морален упадък и безплоден милитаристичен авантюризъм с безброй жертви.

За повечето хора Новата година предвещава ново начало, надежда за по-добро, хубави планове и обещание за успех. В Путинова Русия нищо от това не важи.

Всеки път на 1 януари една и съща корумпирана репресивна система, лишена от морален компас, стоварва нови лъжи, трудности, съкрушени мечти, опустошение и безброй смъртни случаи. Всяка година е неразличима от предишната по отношение на човешките страдания и загуби.

Публикуваният след Коледа годишен обзор на EUvsDisinfo обобщи лъжите на Кремъл от изминалата 2023 година и направи прогноза за това, което ни очаква през 2024 г. по отношение на руската дезинформация.

Новогодишната реч на Путин

Новогодишното обръщение на Путин беше изненадващо кратко и изобилстваше с лъжи. Не прозвуча като речта на краля и едва ли някой ще се вдъхнови да прави кино адаптация по нея като популярния едноименен филм. Тонът на триумф, който Путин използва в речта си за Русия, която била „призвана за величие“, влиза всъщност в ярък контраст с действителността на терен.

Изглежда Федералната служба за безопасност (ФСБ), наследник на съветското КГБ, е била инструктирана да арестува хора, презапасяващи се с яйца, а във Воронежка област дори бе съобщено за опит за убийство на шеф на птицеферма.

В речта си Путин неколкократно говори за „героите на фронта, борещи се за истина и справедливост“ – с това се прокарва дезинформационният наратив, че Русия се бори за справедлива кауза в Украйна и „се защитава“ от външни заплахи и от западна агресия там.

Макар и насочени предимно към вътрешната публика, тези заблуди формират основата на безсмисленото оправдание на Кремъл за руската военна агресия срещу Украйна и поредицата жестокости от 2014 г. насам.

На тези фундаментални лъжи беше посветена специална публикация на EUvsDisinfo от миналата година. Те са подробно представени и в дезинформационните казуси, които продължаваме да събираме в базата данни на EUvsDisinfo. В станалия вече традиционен наш стил, изготвихме и „превод“ на посланията от речта на Путин, който можете да видите тук, както и в илюстрацията по-долу.

Какво казва Путин
Какво всъщност има предвид
Трябва да вървим напред, да създаваме бъдещето.
Отправих империалистически поглед отвъд Украйна и ще продължа унищожаването.
Гордеем се с общите ни постижения и се радваме на успехите.
Наслаждавам се на безсмислено насилие и убийства на невинни хора.
Защита на националните интереси, нашата свобода и сигурност.
Русия ще продължи да се прави на жертва, за да оправдае агресията и военните си престъпления.
Съдба на Родината.
Искам да възстановя Руската империя и ще избия всеки, който се изпречи на пътя ми.
Борба за истина и справедливост.
Убиване на невинни по моя заповед, за да задоволя имперските си амбиции.
Никога няма да отстъпим.
Наистина не ме интересува колко от вас ще използвам като пушечно месо.
Ние сме една държава, едно голямо семейство.
Депортирам деца и цивилни, както пожелая, от незаконно анексираните територии.

Расте броят и на лъжите, и на жертвите

Както безброй пъти досега, руските власти не показват и най-слаб признак на разкаяние и продължават да отричат, че цивилни стават цел на атаките им в Украйна.

През нощта на 28 срещу 29 декември 2023 г. Русия предприе масирани атаки с ракети и дронове срещу няколко украински града, убивайки и ранявайки десетки хора в цялата страна.

Големи градове, включително Киев, Харков, Лвов, Одеса, Днепър и Запорожие бяха обект на атаките. До момента по данни на украинските власти има 29 убити само в Киев.

Само два дни по-късно, на 31 декември 2023 г., нов залп от атаки удари Украйна. Най-малко 28 души бяха ранени при удари на руски ракети и дронове по жилищни сгради, хотели и медицински заведения в Харков.

Всяко отричане от страна на Русия, че нейните сили нанасят удари по цивилни и по гражданска инфраструктура, е очевидна лъжа. През последните почти две години писахме многократно за използваната тактика – например в тази публикация. Даже, вместо да се доверявате само на нас, можете да го чуете директно от устата на самия Путин.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

  • Френската първа дама Брижит Макрон не съществува. Френскоезичната версия на дезинформационната медия „Правда“ безуспешно се опита да оспори хегемонията на белоруския „Спутник“ в състезанието за най-необичайни дезинформации. В този случай „Правда“ предложи нова версия на конспиративната теория, че френската първа дама е измислена личност, изиграна от транссексуален човек. Това невярно твърдение, което за първи път се разпространи преди президентските избори през 2022 г., сега се появи отново, когато френският президент беше на път да назначи своя нов министър-председател Габриел Атал.
  • Всеки политически избор в Италия е подчинен на заповедите на Брюксел или Вашингтон. Тази дезинформация на „Geoполитика.ру“ на италиански език представя Италия като марионетка на чужди сили и отразява класическия подход на Кремъл за „изгубения суверенитет“, при който се отрича независимостта на държава или политическа сила. Такива фалшиви разкази са пригодени да разпалват национализма и да поляризират обществото, срещу което се извършва операцията, за да се подкопаят националното единство и да се отслаби държавата като цяло. В случая с Италия подобни твърдения са особено неоснователни, тъй като тя не само е сред държавите основателки на Европейския съюз, но и неотклонно подкрепя процеса на европейска интеграция.
  • Решението на ЕС за започване на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова е правно съмнително. Арабското издание на RT, прословутия дезинформационен рупор на Кремъл, се опитва да постави под съмнение решението на Съвета на ЕС да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, като погрешно представя решението като нелегитимно. Предварително планираното решение на Унгария да напусне залата преди гласуването е позната процедура, прилагана в миналото, и е известна в системата на ЕС като „конструктивно въздържане“. Това действие не оспори законността на започването на преговори за присъединяване. Нещо да се представя като незаконно или съмнително е типична дезинформационна тактика на Кремъл, която цели да обърка и подведе публиката: водата се размътва с дезинформация, за да бъдат делегитимирани официални позиции.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Непоисканите подаръци на лошия Дядо Коледа (28.12.2023)

Виновни са им все другите (21.12.2023)

В Кремъл следващият ще е… същият (14.12.2023)

Крокодилски сълзи и прехвърляне на отговорност (7.12.2023)

Пионките на Путин (23.11.2023)

Лъжи, които подклаждат омраза (16.11.2023)

Данни

Дата на публикуване
11 Януари 2024 г.
Автор
Представителство в България