Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия21 Декември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Виновни са им все другите

Седмичен обзор от EUvsDisinfo: тази седмица пропагандистите на Кремъл взеха на прицел решението на Европейския съюз да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

На фона на всички войни и кризи по света, четвъртъкът на 14 декември 2023 г. ще остане в историята като един добър ден, донесъл дългоочаквана надежда на хората в Украйна и в Молдова, но и в Европа като цяло. Причината: лидерите на ЕС решиха да започнат преговори за присъединяване към ЕС, съвсем заслужено, и с двете държави от Източното партньорство. Освен това Европейският съвет предостави статут на страна-кандидат на Грузия.

Московските глашатаи не пропуснаха възможността. Преди решението да бъде взето, повечето контролирани от Кремъл медии се постараха да изострят усещането за разделение в ЕС и да го представят като слаб, неефективен, недемократичен и готов да спре подкрепата за Украйна.

След като Европейският съвет взе решението за започване на преговори за присъединяване, кремълските дезинформатори преместиха фокуса върху Украйна: градяха й образ на вредна и неподходяща за ЕС страна, която, ако се присъедини към Съюза, ще доведе в крайна сметка до упадъка му.

Приписват всичко на Полша

Знаем, че Украйна поема основната тежест на руските акции за манипулиране на информация. Кремъл обаче си има и друг любимец и то от дълго време: Полша. Сред всички атаки, организирани срещу Полша, се откроява един особено циничен разказ, който се появи отново тази седмица – става въпрос за неоснователното твърдение, че Полша имала колониални амбиции в Украйна.

Миналата седмица контролираният от Кремъл вестник „Правда“ отново завъртя твърдението как руските разузнавателни служби не спирали да получават информация, че полските елити планирали да установят контрол над западните територии на Украйна. Изданието настоява, че полският президент Анджей Дуда е наредил провеждането на референдуми във въпросните украински територии, за да се гарантира легитимността на планираното им анексиране.

В друг материал „Правда“ тълкува превратно полската подкрепа за Украйна. Вестникът описва законното право на Полша да изпраща войски в Западна Украйна и прави намек, от който читателите да се объркат и да им изглежда, че е възможно Полша да използва това право и вместо да окаже подкрепа на Украйна, да окупира части от нея. Между Полша и Украйна не съществуват никакви подобни споразумения – най-малкото такива, които биха дали на Полша правни основания да анексира Западна Украйна.

Явно това не беше достатъчно абсурдно и същото издание отиде още по-далеч с твърдения, че Унгария и Румъния също участват в заговора, имат експанзионистични амбиции като поляците, и затова уж се подготвят да разположат свои военни части в Украйна.

Всички тези истории са част от по-голям и коварен дезинформационен наратив на Кремъл, който оспорва държавността на Украйна. Освен че дискредитира тези три държави членки на ЕС, наративът цели и да отклони вниманието от войната на Русия срещу Украйна.

Тези твърдения звучат познато, защото всъщност не са нови. Пропагандистите на Кремъл ги въртят отново и отново. В базата данни на „EUvsDisinfo” регистрирахме и развенчахме цяла серия от такива манипулации. Примерите включват: Полша смята, че Западна Украйна, Западна Беларус и Югозападна Литва й принадлежат; Полша иска да разпадне Украйна и да възстанови полската империя; Украйна е западна колония, принадлежаща на Полша, Унгария, Румъния и Русия; Полша ще се опита да получи пълен военен контрол върху украинските територии под прикритието на защита на полското население от Русия; и Полша планира да установи контрол над своите исторически земи в Украйна.

Дъжд от фалшификати

Почти не минава седмица без пропагандистите на Кремъл да използват фалшиви билбордове, за да сеят дезинформация сред световната публика. На 9 декември се появи изфабрикувано видео „от CNN“, което внушава, че показва билборд в Ню Йорк със следния рекламен текст за подкаст на този американски телевизионен канал: „Киев свърши. Ще спрат ли руснаците дотук или ще продължат по-нататък? Научете това и още в подкаста „Политически брифинг”. Видеото беше споделено в „Телеграм“ и получи над 131 000 гледания.

Както светкавично доказа Украинският център за противодействие на дезинформацията, видеото е изфабрикувано. В подкаст-платформата на CNN „Политически брифинг“  не може да се намери и следа от такъв подкаст.

Макар и развенчан като фейк, видеоклипът получи допълнително още близо един милион гледания, понеже няколко дни след първоначалното му публикуване в „Телеграм“ клипът бе споделен от поне 25 други канали в „Телеграм“ (вижте този пример, а също и този). Разпространиха го още и няколко страници в руската социална мрежа „ВКонтакте“, една от които е свързана с „Известия“ – поредната медия под руски държавен контрол. За капак и още няколко „остриета“ от информационно-манипулационната машина на Кремъл усърдно промотираха това видео, включително основаният от Константин Малофеев „Царград“. В крайна сметка видеото достигна общо над 1,6 милиона гледания в различни платформи.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

В Кремъл следващият ще е… същият (14.12.2023)

Крокодилски сълзи и прехвърляне на отговорност (7.12.2023)

Пионките на Путин (23.11.2023)

Лъжи, които подклаждат омраза (16.11.2023)

По новините в Русия: затихване, заглушаване и премълчаване (09.11.2023)

Разкази за студ и хладилни камери (02.11.2023)

Данни

Дата на публикуване
21 Декември 2023 г.
Автор
Представителство в България