Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия14 Декември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

В Кремъл следващият ще е… същият

Седмичен обзор от EUvsDisinfo: режимът в Кремъл се готви да остане на власт.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Лично предводителят на големите кремълски лъжи анонсира, че режимът му остава на власт. Същевременно марионетките му накъдето и да отправят взор, все им се привиждат американски биолаборатории.

На внимателно организирано събитие тази седмица, Путин с равен глас направи специално съобщение към ветераните и към широката общественост, че режимът му ще продължи да управлява Русия и след март догодина, когато са изборите – т.е. дирижирания ритуал, който не трябва да се бърка с това, което в свободния свят наричаме „избори“.

След това прословуто събитие, контролираната от Кремъл мрежа за манипулиране на информация се развихри – засипа ни с „доказателства“ за добрите дела, които мъдрото управление на главния стратег на Кремъл е сторило за Матушка Россия. Пропагандните медии написаха какво ли не в тази връзка – включително как Русия с Путин начело създава един наистина демократичен свят и се превръща в нов глобален център на растеж. Ако се вярва на Дмитрий Песков, прессекретаря на президента Путин, войната в Украйна също е на път да завърши с неизбежна победа на Русия.

Явно всичко е толкова хубаво и спретнато. Защо ли тогава обикновените руснаци се подготвят за предстоящите празници с редене по опашки в съветски стил за яйца, чиито цени са скочили до небето, а някои хора с наложена забрана да пътуват извън страната бяха даже принудени да предадат паспортите си за пътуване в чужбина? На този фон про-кремълските гласове твърдят, че на Запад има „умора от Украйна“, а президентът на САЩ Джо Байдън отправи ясно послание – „трябва да сме сигурни, че те (Украйна) ще спечелят войната.

Привиждат им се биолаборатории

Американските биолаборатории и биологичните агенти, които уж се създават в тях са любимо плашило за Кремъл. В EUvsDisinfo сме отразявали често този сюжет, а в нашата база данни са налични над 300 случая на дезинформация заедно с техните опровержения. Публикувахме също подробна развенчаваща статия, създадохме инфографика и пуснахме видеоклип по темата с цел да изобличим абсурдните твърдения, разпространявани от манипулаторите на Кремъл.

Няма изненада, че въпреки работата, която и ние, и други сме свършили (вижте също това отворено писмо от руски биолози), дезинформацията на Кремъл за биолабораториите и биологичните оръжия продължава да се разпространява. Този път под прицел попадат Финландия и Казахстан – разпространяват се неоснователни твърдения за управлявани от САЩ биологични лаборатории на тяхна територия.

Всяване на страх с манипулативна цел

В първия случай наративът е, че Финландия ще даде на САЩ земя за биолаборатории – тази дезинформация е свързана с подготвящото се в момента Споразумение за сътрудничество в отбраната между Финландия и САЩ (DCA). Кремъл се опитва да представи Финландия като губеща суверенитета си и предлагаща земята си за американските биолаборатории – и двете твърдения нямат никаква фактическа основа и достоверност. Целта на Кремъл е да изгради образа на Финландия като враг за пред руската публика – и има цяла поредица примери, че пропагандистите са се заели сериозно с тази задача.

Освен за Финландия, манипулаторите на Кремъл разпространяват дезинформация и за Казахстан. Според този наратив Казахстан е на път да се превърне в експериментална база на САЩ за производство на бактериологични, биологични и генетични оръжия за масово унищожение – доста бомбастично твърдение, меко казано.

Към наративите за Финландия и Казахстан трябва да добавим и най-новия, насочен срещу Украйна: че бактериално заразени украинци са опасни за Европа. Всички тези дезинформации целят да предизвикат психологически реакции на страх от патогени и въобще страшни болести, които са табу в обикновения живот. В същото време целта е да се поддържа образа на Русия като обкръжена от „коварни врагове под американски контрол“.

В сюжета със „заразените с патогени украинци“ Кремъл манипулира автентични новинарски истории в опит да повлияе на чуждестранната аудитория и нейните възгледи за украинците, т.е. да се отслаби продължаващата западна подкрепа за Украйна: всичко това е част от продължителна и многопластова дезинформационна кампания.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Крокодилски сълзи и прехвърляне на отговорност (7.12.2023)

Пионките на Путин (23.11.2023)

Лъжи, които подклаждат омраза (16.11.2023)

По новините в Русия: затихване, заглушаване и премълчаване (09.11.2023)

Разкази за студ и хладилни камери (02.11.2023)

Данни

Дата на публикуване
14 Декември 2023 г.
Автор
Представителство в България