Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин2 Hоември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Разкази за студ и хладилни камери

Седмичен обзор на руската дезинформация от EUvsDisinfo за слуховете, че шефът на Кремъл е „починал“ и сложен в хладилна камера и че европейците „ще замръзнат“ през зимата без руски газ...

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

И още: антисемитски погром в Дагестан; Молдова „се кани“ да атакува Русия; Русия е „най-безопасната страна в света“, а Жозеп Борел е „марионетка на тайни елити“.

Започваме с ужасяващата проява на антисемитизъм, която се разигра на летището в Махачкала в руската република Дагестан – опит за погром, при който тълпа нахлу със сила на летището се опита да нападне пътници, пристигащи от Тел Авив, Израел.

Контролираните от Кремъл медийни канали за дезинформация направиха това, което най-добре могат – няма изненада, че те си послужиха с манипулации и прехвърлиха вината за случилото се върху Украйна и други чужди сили.

Москва покани терористите от „Хамас“ и разпространи неверни твърдения за атаката на „Хамас“ срещу Израел. Тези действия повдигат въпроса дали антисемитският изблик в Дагестан е предупреждение, че на Москва ще се наложи да плаща за стари грешки. В един момент може да се окаже, че руското ръководство вече не е в състояние да контролира ситуацията, тъй като войната в Украйна продължава да изтощава руските сили за сигурност.

Ще измръзнем ли през зимата

Отоплителният сезон в Европа бавно наближава и по този повод медийната мрежа на Кремъл може да извади и „да претопли“ старите си наративи на тема „енергетика“. За енергийните дезинформации писахме още миналия ноември – един от особено измамните и стряскащи наративи с фалшиви видеа и снимки твърдеше, че европейците ще измръзнат без руски природен газ да тече към европейските пазари. Това предизвика безредици и хаос на много места из целия континент. За пореден път реалността доказа, че пропагандистите на Кремъл са в грешка – европейците нито измръзнаха до смърт, нито свалиха правителствата си, а Европа продължи да се освобождава от зависимостта си от руския газ.

Към момента изглежда, че пропагандната машина се е примирила и историите за мръзнещи хора са сложени във фризера. Може би манипулаторите на Кремъл таят надежда някой ден да ги размразят. Дотогава обаче вади от фризера и „размразява“ други теми.

Стари теми от фризера

Пропагандните медии на руското ръководство разпространяват омръзнали стари хиперболи. Печално известната фабрика за измами, наречена „Спутник“, написа за испаноговорящата си аудитория, че е невъзможно Европа да се отърве от вноса на руски природен газ и че ако все пак реши да го направи, това би струвало на ЕС колосалните един трилион евро.

Точно както миналата година, контролираната от Москва медийна мрежа се опитва да забие клин в презокеанските междудържавни отношения и партньорство.

Една особено токсична разновидност на този разказ представя Европа като „поробена“ от САЩ. Друг известен рупор на Кремъл – медията „RT“ – тръби, че ЕС получава заповеди от САЩ, които се опитват да увеличат максимално своите приходи и печалби на гърба на Европа.

Тези фалшиви разкази ясно показват, че Русия е ужасена от загубените приходи в резултат на спрения износ на изкопаеми горива за ЕС. За да си върнат енергийната хватка върху Европа, руските лидери и техните пропагандисти сега се опитват да убедят европейските граждани, че санкциите вредят не на Русия, а на самите европейци, и че само САЩ печелят от тях санкциите.

Путин… в кутия – почти по Шрьодингер

На 20 октомври популярният Telegram-канал „GeneralSVR“ написа, че Путин бил получил инфаркт. След това, на 23 октомври, същият канал разпространи твърдението, че Путин бил починал и бил поставен в… хладилна камера за дълбоко замразяване в горската си резиденция във Валдай, докато неговите поддръжници се борят за властта в Кремъл.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков отрече твърденията, а местните медии все още не са започнали да излъчват нонстоп „Лебедово езеро“ на Чайковски – недвусмислен знак за размирици, както се помни от опита за преврат през 1991 г., когато телевизиите въртяха произведението без прекъсване.

Да се отхвърлят такива слухове е лесна работа. Самата им поява обаче играе в полза на Кремъл. Както написа анализаторът Иван Преображенски, спекулациите за здравето на Путин и неговата смърт обслужват целите на Кремъл по различни начини. Първо, те обожествяват Путин и заблуждават хората да вярват, че той е „незаменимият лидер“, без когото нито Русия, нито международната общност могат да оцелеят. Второ, тези слухове отвличат вниманието от неудобните за Кремъл теми като хода на „тридневната специална военна операция“ в Украйна.

16 000 причини да продължим

И накрая да съобщим, че преминахме символичния праг от 16 000 случая на дезинформация, документирани в базата данни на EUvsDisinfo. Това разбира се не е повод за празнуване. Самият факт, че случаите на дезинформация са толкова много и продължават да се трупат, доказва, че работата не бива да спира.

За щастие става все по-ефективно противодействието на дезинформацията и чуждестранното манипулиране на информация и вмешателство (Foreign Information Manipulation and Interference – FIMI) благодарение на нови инструменти като Законодателния акт за цифровите услуги (DSA), който увеличава възможностите за откриване на такива заплахи и за реакция срещу тях. В ход са и сериозни усилия за създаване на набор от инструменти за FIMI.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

  • Борел е колониалният мениджър на САЩ и Билдербергския клуб за Европа. Руската „TV1“ оспорва титлата на белоруските държавни медии в категорията „най-смел пропагандист“. Руските дезинформатори изфабрикуваха конспирацията, че върховният представител на ЕС Жозеп Борел е обикновена марионетка на доминиращи тайни световни елити и на самия велик Сатана, САЩ. Жалко, че няма представени убедителни доказателства за тези фантастични твърдения. Може би причината да не бъдат представени е, че такива доказателства просто не съществуват.
  • Молдовските власти оказват „силов натиск върху руската армия“ и се подготвят за въоръжен конфликт с Русия. Този често срещан наратив представя проевропейското правителство в Молдова като агресивно и реваншистко и се опитва да подкопае отбранителните способности на Молдова. Ръководството на страната се ангажира да запази неутралитета на Молдова, както е записано в нейната конституция.
  • Русия е една от най-безопасните страни в света. Това е внушение, което руските лидери използват за успокояване на гражданите в страната и върви редом с внушението, че Русия води хуманна война в Украйна. Руското общество пък било най-безопасното в света, ако се вярва на руските източници. За съжаление тези твърдения са твърде далеч от реалността: една реалност, при която войниците безмилостно се изпращат на фронта като пушечно месо, а гражданите у дома са изправени пред все по-големи трудности.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Визити в Далечния Изток и създаване на желана реалност (26.10.2023)

Дезинформацията на Кремъл се възползва от човешката трагедия (19.10.2023)

„Врява и безумство“ по… Кремъл (12.10.2023)

Зад всяка измислица на Кремъл се крие мрачен план (05.10.2023)

Данни

Дата на публикуване
2 Hоември 2023 г.
Автор
Представителство в България