Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин19 Oктомври 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Дезинформацията на Кремъл се възползва от човешката трагедия

Седмичен обзор на дезинформацията от EUvsDisinfo: атаките срещу европейска критична инфраструктура вдъхнови пропагандистите на Кремъл, които не се спират пред човешките трагедии.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Миналата седмица финландските власти съобщиха за прекъсване на „Balticconnector“ – газопровода, свързващ Финландия и Естония вероятно поради „външна дейност“. Мрежата от близки до Кремъл медии активно отрази събитието като – наред с фактите – завъртя множество наративи като тези от миналия септември, когато газопроводът „Северен поток“ беше взривен на няколко места.

Атаката на „Хамас“ срещу Израел продължава да намира подобаващо място в дезинформационните медии, контролирани от Кремъл. Неговите идеолози се възползват от човешкото страдание и развитието на трагичните събития, представяйки ги през призмата на фалшиви интерпретации. Освен от случващото се в Близкия изток, руските манипулатори се възползваха и от скорошната терористична атака в Брюксел, в която живота си загубиха двама шведски граждани.

Небивалици за „Balticconnector“

Най-значимата конспиративна теория около инцидента с „Balticconnector“, която гравитиращата около Кремъл информационна мрежа завъртя, беше, че САЩ печелят от прекъснатия газопровод. Този постоянно прокарван наратив, включително в случая със „Северен поток“, цели да предизвика разцепление между съюзниците.

Появи се и по-параноична интерпретация: че инцидентът с газопровода е бил планиран отдавна и цели да изтласка руските кораби от Балтийско море и да прекъсне морските комуникационни линии към руския ексклав Калининград.

Появи се и още една цинична и напълно нереалистична теория – че не САЩ, а самите финландци „печелят“ от инцидента и са го инсценирали с цел да запазят всичкия природен газ за себе си. Логиката зад това твърдение остава загадка.

Някои медии от мрежата на Кремъл се присмяха на инцидента и възприеха ролята на жертва – авто-виктимизацията е добре известен трик, използван от идеолозите на руското ръководство.

Ще мръзнем ли през зимата?

Дезинформационните медии завъртяха и послания, намекващи, че Финландия и ЕС ще мръзнат през зимата, тъй като без внос на руски природен газ вече няма да има енергийна сигурност в рамките на ЕС.

Тези манипулации в крайна сметка са много шум за нищо. Факт е, че прекъсването на балтийския конектор изобщо не засегна финландската енергийна сигурност: в нея вносът на природен газ играе само незначителна роля. Не е изненадващо ако този набор от послания ви звучи познато – той е част от кремълския дезинформационен арсенал по темата „енергетика“.

Оръжието на терориста

Както нашите читатели добре знаят, Русия често се възползва от човешкото страдание, за да насажда идеологията си. Тази седмица станахме свидетели на поредното активиране на фалшивия наратив, че западната военна помощ за Украйна и изобщо всички натовски оръжия все попадат в грешни ръце – било то на черния пазар, за бунтовете в Париж, или са използвани от терористите от „Хамас“ .

Най-пресният епизод на този разказ дойде след терористичната атака срещу шведски граждани в Брюксел, извършена на 16 октомври. Манипулацията свърза оръжието, използвано от нападателя, с НАТО и САЩ. Редица акаунти в платформата X (бивш Twitter) прокараха наратива, с леки вариации, на английски, на арабски, на чешки, на португалски и на руски.

Става въпрос за създаване на подсъзнателна връзка между ужасяващ акт и човек или организация или посяване на съмнение за принадлежност към и съпричастност с престъплението – стар като света трик от инструментариума на манипулаторите. Пропагандистите на руското ръководство, както и други кръгове, не се свенят да прилагат тази грозна тактика.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

„Врява и безумство“ по… Кремъл (12.10.2023)

Зад всяка измислица на Кремъл се крие мрачен план (05.10.2023)

Деформиране и манипулиране на информационното пространство (28.09.2023)

Кремъл към Пхенян: обяснение в любов прикрива нуждата от помощ (21.09.2023)

Официални лица и институции на прицел (14.09.2023)

Данни

Дата на публикуване
19 Oктомври 2023 г.
Автор
Представителство в България