Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин28 Септември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Деформиране и манипулиране на информационното пространство

Седмичен преглед на руската дезинформация от EUvsDisinfo: изказванията на Лавров в Ню Йорк, събитията в Нагорни Карабах, контрола на Кремъл върху държавните медии, репресиите срещу опозиционни журналисти и цензурата в окупираните украински територии.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

На военен жаргон „подготовка на бойното поле“ означава да се вземат мерки, които да поставят противника в по-неизгодна позиция още преди битката. Военните правят това на бойното поле в прекия смисъл, а в преносния – на информационното поле – с „подготовка“ се занимават манипулатори, дезинформатори и автократични управници. Похватите им включват арести на журналисти, затваряне на независими и разследващи медии, наводняване на социалните мрежи със спам и изкривяване на информационния дневен ред. Целта им е да отклонят общественото внимание от неудобни теми. За всички тези класически трикове имаме преки примери от тази седмица.

Лавров в Ню Йорк

Говорейки пред полупразна зала на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, руският външен министър Сергей Лавров направи пореден опит да отклони вниманието на света от очевидното: агресивната война на Русия срещу Украйна. Той старателно избегна всякакво споменаване на темата.

Вместо това Лавров посвети време на обвинения срещу Запада за всичко – от създаването на несправедлив свят до воденето на хибридна война срещу Русия. Неговите манипулативни наративи включват:

 • Западът избирателно използва Хартата на ООН за своите политически цели, докато Русия поддържа Хартата в нейната цялост;
 • САЩ се намесиха и продължават да се месят във вътрешните работи на Украйна;
 • САЩ оркестрираха украинската революция и последвалата криза;
 • Украйна нарушава принципа на самоопределение на руските малцинства и Хартата на ООН с подкрепата на Запада;
 • Държавите членки на ЕС нарушават правата на руските малцинства;
 • Украйна и Западът не се ангажират с принципа за мирно решаване на спорове;
 • Украйна и Западът не се ангажираха да спазват Минските споразумения от 2015 г.;
 • Украйна отказва диалог, докато Русия не отказва мирни преговори;
 • Западът не участва в многостранното сътрудничество и не зачита принципа на суверенното равенство между държавите;
 • Западните санкции не отчитат хуманитарните аспекти.

В „EUvsDisinfo“ сме развенчавали много пъти тези и подобни неверни твърдения. Прегледайте нашата база данни и използвайте думи за търсене като „Харта на ООН“, „Оранжева революция“, „Мински споразумения“, „мирни преговори“ и „санкции“. Можете също така да намерите множество задълбочени статии, които анализират тези твърдения. Има и по-бърз начин: просто заменете думите „Запад“, „САЩ“ и „Украйна“ с „Русия“ и обратно. Резултатът ще даде по-трезва картина на реалността.

В Ню Йорк Лавров заяви на пресконференция, че Русия ще признае териториалната цялост на Украйна в нейните граници от 1991 г. (когато Съветският съюз се разпадна), при условие че Киев остане извън политическите съюзи и зачита руските малцинства.

Тези думи са измамни, манипулират обществената дискусия и отклоняват вниманието от основните факти: Русия незаконно анексира Крим през 2014 г., започна въоръжен конфликт в Източна Украйна по-късно през пролетта на 2014 г. и започна открита, мащабна инвазия през февруари 2022 г. Тези действия не предполагат готовност за „зачитане на териториалната цялост“. Те също противоречат на думите на Путин и на руските закони, според които Крим и четирите окупирани региони в Югоизточна Украйна вече са завинаги руска територия. Така че всичко казано от Лавров е словесна еквилибристика.

Блиц операция в Нагорни Карабах

Ситуацията в Нагорни Карабах е сложна и напрегната от години. Азербайджан и Армения са водили няколко войни за региона. Миналата седмица Азербайджан предприе блиц операция и пое контрола над Нагорни Карабах, както ще видите от този кратък фактологичен материал.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел излезе с изявление на 21 септември, в което се посочва, че ЕС осъжда военната операция на Азербайджан срещу арменското население на Нагорни Карабах, изразява съжаление за жертвите и загубата на живот, причинени от тази ескалация, и призовава Азербайджан да позволи незабавен и безпрепятствен хуманитарен достъп до нуждаещото се население.

В неделя, 24 септември, арменският премиер Никол Пашинян разкритикува Русия и доминираната от Москва Организация на договора за колективна сигурност (ОДКБ), изтъквайки нейната нефункционалност. По-късно началникът на кабинета на арменския премиер обвини руски държавни служители и медии в отприщването на „хибридна война“ срещу Армения. Той се мотивира с обвиненията на Москва към САЩ за военното поражение в Нагорни Карабах и подкрепата на Кремъл за масовите обществени протести в Ереван.

В мисленето на Кремъл, останало във времената на Студената война, никоя страна, по-малка от Русия, няма собствено мнение. „EUvsDisinfo“ събра много случаи на дезинформация, разобличаващи един от най-популярните прокремълски наративи – този за „марионетката на Запада“. Пропагандната машина на Кремъл го използва при всеки удобен случай. Събитията в Нагорни Карабах не са изключение и глашатаите на пропагандата го въртят с пълна сила.

За всичко е виновен Западът

Наскоро в свое изявление руското външно министерство отправи обвинения към арменския премиер Никол Пашинян и, разбира се, към Запада. Не за първи път близки до Кремъл медии фокусират вниманието си върху „неудобния“ от гледна точка на Москва лидер на Армения. Също не за първи път Кремъл свързва демократично избран лидер със западно влияние – Украйна е друг пример за това.

В четвъртък, 20 септември, водещата руска държавна телевизия Първи канал обвини САЩ в провокиране на напрежение. Близки до Кремъл медии и мрежи, включително основните телевизионни станции, се опитаха тази седмица да прехвърлят вината за последната военна операция на Азербайджан и хуманитарната ситуация в Нагорни Карабах върху европейските лидери, в частност френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и президента на Европейския съвет Луи Мишел. Медиите намекнаха, че тези лидери носят вината за това, че Ереван трябва да се откаже от останалата част от Нагорни Карабах.

По-рано главният редактор на „Россия сегодня“ Маргарита Симонян, която има забрана да влиза в Армения още от 2022 г., нападна арменския премиер и добави щипка обвинения срещу НАТО. Бившият президент на Русия и заместник-председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев публикува красноречиво съобщение в подкрепа на същия наратив: Медведев твърди, че „колега от братска страна“ е „загубил войната, но странно е останал на поста си“ и тенденциозно пише, че въпросният колега „реши да флиртува с НАТО, а жена му даже демонстративно отиде при враговете ни с подаръци. Познай каква съдба го очаква…“. Нека просто кажем, че Медведев не е най-добрият разказвач…

Инструктаж от Кремъл

Според независимото руско издание за разследваща журналистика „Медуза“, в сряда, 19 септември, Кремъл е разпространил насоки до контролираните от държавата новинарски медии в Русия, в които им е казано да обвинят Армения и Запада за смъртоносния обстрел на Баку в Нагорни Карабах. „Медуза“ се сдоби с копие от тези инструкции – на руски този сорт насоки до медиите се наричат „темник“ (от „тема“, но също от „тъмнина“). Този „темник“ за пореден път илюстрира прекия контрол на Кремъл върху проруския информационен пейзаж.

Манипулативният подход действително трябва да бъде „железен“, за да си позволиш да държиш европейските лидери и САЩ отговорни за конфликт, който възникна след разпадането на Съветския съюз. Тези наративи вероятно са отражение на отчаяния опит на разочарованата Москва да избегне неудобните въпроси за това защо уж „всемогъщата“ Русия със свои „миротворци“ на място, не е успяла да предотврати азербайджанските военни действия.

Цензура в окупираните райони на Украйна

В пореден опит да деформира публичното информационно пространство, ръководителят на т. нар. Донецка народна република Денис Пушилин подписа укази, въвеждащи полицейски час и налагащи военна цензура върху пощата, интернет комуникациите и телефонните разговори. Това е забележително поне по две причини. Първо, сламените хора на Москва като Пушилин обикновено твърдят, че местните жители са патриотични и обичащи Русия. Второ, Русия монтира предаватели за руски ТВ- и радиостанции и същевременно прекъсва интернет-достъпа до останалата част на Украйна в окупираните райони. Е, защо да се предприемат такива стъпки, след като уж няма нищо тревожно?

Владимир Кара-Мурза в Сибир

Запушваш устата на някого, като го пратиш надалеч: класически подход на недемократичните режими. В опит да сплашат, а също и да събудят спомени за ГУЛАГ, руските власти прехвърлиха опозиционния журналист Владимир Кара-Мурза в наказателна колония в района на Омск. Кара-Мурза беше осъден в силно политизиран процес на 25 години затвор за предполагаема държавна измяна, участие в „нежелана организация“ и разпространение на „фалшиви новини“ за руската армия. „EUvsDisinfo“ има поредица от статии, анализиращи променящото се руско информационно пространство след въвеждането на законите за цензурата през март 2022 г.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

 • Столтенберг потвърди, че Русия е нахлула в Украйна заради НАТО“. Не, това е поредната зловещо, но глупаво изопачаване на цитат извън контекста. Генералният секретар на НАТО проби пропагандната пушилката на Кремъл и каза, че Путин иска да контролира своите съседи чрез установяване на сфера на влияние и че е започнал войната още през 2014 г. Вижте истинските цитати.
 • Удар по Севастопол, нанесен от колективния Запад“. Не, украинските въоръжени сили са действали при самоотбрана, както е залегнало в член 51 от Хартата на ООН. Щабът на руския Черноморски флот е окупационна сила, незаконно разположена на украинския полуостров Крим.
 • Русия унищожи танк „Леопард“ с екипаж от германски войски“. Пак не. Москва усилено се опитва да внуши, чрез шокиращи новини, скандали и конспирации, че Западът е започнал война срещу Русия. Медиите обаче пак не представиха достоверни доказателства или документация. Без посочване на време и място и само с неясна информация – пореден опит за разпалване на милитаристични и патриотични настроения сред руснаците.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Кремъл към Пхенян: обяснение в любов прикрива нуждата от помощ (21.09.2023)

Официални лица и институции на прицел (14.09.2023)

Подмяна на реалността (07.09.2023)

Мълчанието на Кремъл: оглушително и красноречиво (31.08.2023)

Данни

Дата на публикуване
28 Септември 2023 г.
Автор
Представителство в България