Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин21 Септември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Кремъл към Пхенян: обяснение в любов прикрива нуждата от помощ

Рупорите на Кремълската дезинформация направиха голямо събитие – голямо в буквалния смисъл на думата – от посещението на севернокорейския върховен лидер (разбирай диктатор) Ким Чен Ун в Русия.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

За повечето близки до руското ръководство медии посещението на Ким Чен Ун в Русия беше добре дошло и даде повод за дългоочаквано разсейване от постоянната тема за „тридневната специална военна операция“, превърнала се в безкрайна екзистенциална война. Затова руските официозни медии отразиха визитата на Ким надълго, нашироко и идеологизирано.

Дългоочаквано разсейване

Пропагандистите на Кремъл отчаяно се нуждаеха от подходящ сюжет, който да отклони вниманието от украинската атака срещу руска военноморска база във временно окупирания Севастопол, при която бяха повредени руски военен кораб и подводница. Проправителствените медии бързо омаловажиха атаката, прехвърлиха вината върху НАТО и се опитаха да отвлекат общественото внимание от нея. За целта медийното отразяване на едноседмичното посещение на севернокорейския лидер в Русия бе максимално засилено.

Още от самото му начало близките до Кремъл издания започнаха да възхваляват близките отношения между Русия и Северна Корея и да създават впечатлението, че тандемът Путин-Ким олицетворява инструмента за преборване с хегемонията на САЩ и дава на Русия лост за влияние над Япония и Южна Корея – съюзниците на САЩ в региона. Всеки западен коментар относно руско-севернокорейските отношения биваше светкавично описван в руското медийно пространство като насаждане на страх с цел да се накарат Япония и Южна Корея да предоставят повече подкрепа на Украйна. Тази интерпретация е поредната илюстрация, че Кремъл не признава концепцията за държавен суверенитет.

Между чук и наковалня

Прокремълските говорители изпаднаха в ситуация между чука и наковалнята, тъй като им се наложи хем да венцеславят Северна Корея и нерушимата дружба между Русия и КНДР, хем да прикрият колко отчаяно Русия се нуждае от помощта на КНДР. Задачата стана особено трудна когато в интернет излязоха снимки от разговорите Путин-Ким, разкривайки един много показателен език на тялото на Путин. Може би това е причината, поради която след посещението повечето прокремълски експерти се фокусираха единствено върху това какво Русия може да направи за Северна Корея, а не обратното.

Миролюбива Русия

Докато се разхождаше из Далечния изток на Русия със своя севернокорейски колега, Путин изнесе едно внимателно режисирано представление на Източния икономически форум: още един чудесен повод за отклоняване на вниманието на публиката от „главоболията“ по европейската граница на Русия, която тя сама си причини. Речта на Путин пред Източния икономически форум засили измамното дезинформационно послание, че в Русия всичко е наред.

Освен че отхвърлят всякакви съмнения в благосъстоянието на руската икономика, пропагандистите на Кремъл подхванаха и посланието за Русия като миролюбива нация. Те твърдят, че единственото, което спира мира в Украйна, е украинската контраофанзива; и в същото време казват, че контраофанзивата отдавна се е провалила. Изглежда Кремъл не вижда проблем във факта, че тези два наратива са взаимоизключващи се.

Призивът, който Кремъл изпраща, е само привидно за мир, а всъщност звучи заплашително и поставя неизпълними ултиматуми, така че посланията за „мир в услуга на войната“ и за „готовността“ на Кремъл за мирни преговори се оказват празни пиар трикове.

Лошото поведение на ЕС

През седмицата проправителствените руски медии противопоставиха неоколониалния Запад на ореола на Русия като миролюбива страна, която се застъпва за свободите на хората по света. Кремъл дори обвини ЕС, че се опитва да спусне нова „Желязна завеса“ пред Русия, тъй като някои държави членки на ЕС забраниха влизането на автомобили с руски номера на своя територия.

Съвсем очаквано пропагандистите на Кремъл се постараха да изострят впечатлението за разделение вътре в ЕС, като неуморно изтъкваха, че не всички европейски страни са въвели подобни забрани. Миксът от нападки срещу ЕС бе гарниран с традиционните обвинения в „русофобия“ и в нацизъм.

Шпионин в Молдова

Типична тактика за Кремъл е да проектира собствените си грешки върху противниците на Русия. Пример за това са обвиненията срещу Запада за изострянето на конфликта в Нагорни Карабах. Друга често прилагана тактика е намесата във вътрешните работи на съседните страни чрез инфилтриране на разузнавачи под прикритието на журналисти. Най-пресният пример за това дойде от Молдова. Виталий Денисов, ръководител за Молдова на „Спутник“ – медията, която сама се провъзгласи за информационно оръжие на Кремъл –  беше разкрит като офицер от руското външно военно разузнаване ГРУ. Така че не бива да се заблуждаваме…

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Официални лица и институции на прицел (14.09.2023)

Подмяна на реалността (07.09.2023)

Мълчанието на Кремъл: оглушително и красноречиво (31.08.2023)

Отричай, отклонявай, разсейвай, обърквай. И пак отначало… (11.08.2023)

Купуване на приятелство и заблуда на обществото (04.08.2023)

Данни

Дата на публикуване
21 Септември 2023 г.
Автор
Представителство в България