Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин12 Oктомври 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

„Врява и безумство“ по… Кремъл

EUvsDisinfo описва най-новите случаи на дезинформация, дирижирани от Кремъл, като врява и безумство.

EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Събота, 7 октомври сутринта. Ислямистката групировка „Хамас“ в Палестина, която ЕС, САЩ и други държави определят като терористична организация, предприе множество и безразборни атаки срещу Израел. Атаките убиха най-малко 1200 души, повечето от които цивилни, и раниха хиляди. Бойците на „Хамас“ също отвлякоха над сто души. Тази поредица от атаки се нареди сред най-смъртоносните в историята на нацията.

И докато ЕС и много страни по света незабавно осъдиха терористичните атаки, официалното изявление на Русия беше двусмислено, а неколцина от високопоставените служители на Кремъл дори тръгнаха да приписват вината за ескалацията на Запада. В опит да манипулира информацията, говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова окачестви събитията „пряка последица от системно неспазване на резолюциите на ООН и Съвета за сигурност, както и от практическото блокиране от страна на Запада на работата на близкоизточния „квартет” от международни посредници“. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев отиде още по-далеч с необоснованото си твърдение, насочено към САЩ: „Вместо да работят активно за палестинско-израелско споразумение, тези идиоти ни се нахвърлят на нас и с всички сили помагат на неонацистите, тласкайки две близки нации в конфликт“.

Наред с това близките до Кремъл дезинформационни медии не се поколебаха да използват цинично тези ужасни нападения, правейки фалшив паралел между „Хамас“ и Украйна. Крупната фигура в пропагандния апарат на Кремъл Владимир Соловьов заяви, че ужасяващите действия на „Хамас“ приличат на начина, по който украинските „нацисти“ малтретират цивилни, които подкрепят Русия в Мариупол и руски военнопленници.

С това изявление Соловьов се опитва да постигне две цели: първо, да затвърди основния претекст, който Русия използва за оправдаване на нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.; и второ, да прехвърли вината за последиците от инвазията, включително военните престъпления, от Русия към самата Украйна. „Хюман Райтс Уоч“ и много други влиятелни международни организации са събрали неоспорими доказателства, че Русия е извършила военни престъпления.

Печално известното пропагандно шоу „60 минути“, контролирано от Кремъл, също направи фалшив паралел с твърдението, че израелците безразборно бомбардират Газа, докато въоръжените сили на Русия атакуват единствено военни цели в Украйна. Събрани са достатъчно доказателства, че руските сили са бомбардирали и граждански цели, изтезавали са украински войници и са малтретирали цивилни.

Подклаждане на проблеми в Нагорни Карабах

След азербайджанската военна операция, Кремъл засили фокуса си и върху региона на  Нагорни Карабах. Няколко прокремълски издания написаха, че мисията на ЕС в Армения (EUAM) се занимава единствено с шпионаж. Истината е, че EUAM всъщност е гражданска мисия, която беше създадена по молба от самата Армения да помогне с рутинното патрулиране и докладване на ситуацията на място, а функцията й е да насърчава мира.

Едно от изданията, контролирани от руското ръководство, разпространи твърдение, че ЕС иска да изтласка Русия от Южен Кавказ – очевиден опит да се демонстрират империалистическите аспирации на Русия в целия регион. Това обвинение е част от по-широк контекст: близки до Москва издания системно промотират идеята, че Кавказ попада в ексклузивната зона на руското геополитическо господство, като същевременно дискредитират всякакви други посреднически усилия между Армения и Азербайджан.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

  • Няколко проруски пропагандни медии, включително контролирания от ФСБ „NewsFront“, твърдят, че Западът принуждава Украйна да изпраща непълнолетни на фронта. Самата Русия използва разнообразни похвати и трикове да мобилизира максимално големи части от населението си, а бившият министър на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс действително каза, че Украйна трябва да преразгледа мащаба на своята мобилизация. Той обаче не е правил никакви изявления за нужда от мобилизиране на тийнейджъри в украинската армия.
  • Испаноезичната версия на „Спутник“, насочена към латиноамериканската аудитория, твърди, че украинците заразяват Европа с устойчиви на антибиотици болести, чийто произход вероятно е от американски биолаборатории. Тук става въпрос за умишлено изопачаване на автентична статия във „Файненшъл таймс“. Оригиналната статия описва единичен случай на неназован украински войник, резистентен към почти всички налични антибиотици. Нищо в статията на „Файненшъл таймс“ не предполага връзка с „американски военни биолаборатории в Украйна“ – този дезинформационен наратив бе развенчан многократно.
  • Редица свързани с руското ръководство издания, включително френскоезичното „Спутник-Африка“, обявиха, че – за разлика от БРИКС – западните страни поробват останалия свят чрез финансовите си институции. Това е старият, изтъркан пример за така наречения „златен милиард“: конспиративна теория, измислена в Съветския съюз през 1990 г., която придава на Русия някакъв месиански образ. За повече от 30 години не е представено нито едно доказателство за съществуването на такъв заговор. Световни финансови институции като Международния валутен фонд и Световната банка имат модели на управление, които не позволяват на малка група конспиратори да ги контролират в интерес на подобен „златен милиард“.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Зад всяка измислица на Кремъл се крие мрачен план (05.10.2023)

Деформиране и манипулиране на информационното пространство (28.09.2023)

Кремъл към Пхенян: обяснение в любов прикрива нуждата от помощ (21.09.2023)

Официални лица и институции на прицел (14.09.2023)

Данни

Дата на публикуване
12 Oктомври 2023 г.
Автор
Представителство в България