Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин6 Oктомври 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Зад всяка измислица на Кремъл се крие мрачен план

EUvsDisinfo: как Кремъл се възползва от скандала с Ярослав Хунка, изкривява фактите за изборите в Словакия и за членството на Финландия в НАТО и изопачава едно мнение в „The Hill“…

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

В тазседмичния преглед на руската дезинформация отново влизаме в изкривения свят на руските пропагандисти, за да проследим как Москва се възползваха от полемиката около овациите, с които канадският парламент удостои Ярослав Хунка без да знае, че аплодира бивш войник от SS. Наред с това ще идентифицираме нови проявления на старата тактика на Кремъл да изопачава фактите и да отразява събитията манипулативно.

Няма украинска пощенска марка в чест на Ярослав Хунка

Близката до Москва медийна мрежа направи опит да се възползва от инерцията след скандала с Ярослав Хунка. За четири дни кремълските пропагандисти изфабрикуваха измислицата, че украинската национална пощенска служба, „Укрпоща“, е издала пощенска марка в чест на Ярослав Хунка, бивш войник от SS. Фалшивата новина включва снимки на „марката“, направени в среда, наподобяваща офис на „Укрпоща“, най-вероятно за повече достоверност. Този фейк се вписва в кремълския дезинформационен наратив за „нацистка Украйна“ – опит да представи Украйна и украинците като съвременни нацисти, с което едва ли не „да оправдае“ жестокостите на руската инвазия.

Въртележка от руски лъжи

В рамките на няколко дни измислиците направиха пълен кръг в руската медийна мрежа за манипулации. Започна се с Telegram-канали като SoloviewLive, последваха профилите на руските дипломатически представителства в Х (бивша Twitter) и накрая фейкът „се приземи“ в добре известни дезинформационни сайтове като Mriya.news. Най-популярният пост в платформата X бе дело на руското посолство в Лондон и успя да събере около 440 000 гледания преди да бъде изтрит.

Истинността на руските твърдения бе проверена от независими трети страни и не е изненадващо, че бяха напълно развенчани – веднъж и после още веднъж. Всъщност фалшивата новина е част от по-мащабна манипулационна кампания за раздухване на „нацисткия парламентарен скандал“ в Канада.

Пропускане на същественото

Както сме писали по различни поводи, пропагандата на Кремъл не се съобразява с фактите. Тази седмица видяхме пореден пример като по учебник за това как пропагандата често включва зрънце истина. Дезинформаторите изопачиха легитимно мнение в “The Hill” – авторитетно американско издание. Мнението бе извъртяно все едно Украйна ще бъде принудена накрая да капитулира, без значение кой ще победи на изборите в САЩ. Тази манипулативна тактика включва вземане на факти от достоверен източник, пропускане на важни подробности и добавяне на нов, подвеждащ контекст – друг добре известен трик на Кремъл, който вече сме описвали.

Истината е различна

В този случай бе направен опит да се внуши, че западната подкрепа за отбраната на Украйна намалява и че е една ли не безсмислена, тъй като капитулацията е близо. Това внушение обаче не намери отзвук сред европейските лидери, които току-що обещаха повече подкрепа за Украйна на историческата среща на външните министри ЕС-Украйна в Киев. По същия начин и гражданите на Европа остават невъзприемчиви към тези внушения. Според последните проучвания на „Евробарометър“ обществената подкрепа за Украйна, включително предоставянето на военна помощ, остава непоколебима.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Деформиране и манипулиране на информационното пространство (28.09.2023)

Кремъл към Пхенян: обяснение в любов прикрива нуждата от помощ (21.09.2023)

Официални лица и институции на прицел (14.09.2023)

Подмяна на реалността (07.09.2023)

Данни

Дата на публикуване
6 Oктомври 2023 г.
Автор
Представителство в България