Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия26 Oктомври 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Визити в Далечния Изток и създаване на желана реалност

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Седмичен обзор на руската дезинформация от EUvsDisinfo: хвалебствия към оредяващите приятели, успокояване на гражданите в страната, отвличане на вниманието от застоя в Украйна и обвинения към Запада с теории на конспирацията и пророчества за края на света.

На фона на продължаващата руска война в Украйна, кремълските манипулатори усърдно търсят медийни теми, с които да отклонят вниманието от липсата на напредък на фронта. Светът е обхванат от несигурност и Кремъл използва тези бурни времена, за да разпространява дезинформация.

Тази седмица главните манипулативни наративи на Кремъл са два. Първо, че животът в Русия е по-добър от всякога и че тя е заобиколена от приятели, които непоколебимо подкрепят Кремъл. И второ, че всичко, до което се докосне „злият Запад“, се разпада и следователно крахът му е неизбежен.

Приятелства в Далечния изток

Както е обичайно за автократичните режими, всяка стъпка на великия вожд получава максимално внимание и хвалебствия. Точно в този дух описаха близките до Кремъл медии двудневното приятелско посещение на Путин в Китай. То получи широко отразяване с фокус върху партньорството „без граници“ между Русия и Китай. Визитата даде възможност да се прокара идеологическото внушение, че Русия е миролюбива нация, която уж е загрижена за „намирането на решение“ в Украйна.

Разбира се имаше и подобаващо количество хвалби към приятеля на Русия, Китай – няма как да не е така, особено когато приятелската група оредява. Доста медии също аплодираха рекордния износ на природен газ и на петрол към Китай – изглежда, че това беше направено по-скоро за вътрешна употреба и за отвличане на вниманието на обществеността в страната от големите трудности на руската икономика.

Помпозността и фанфарите, които съпътстваха посещението на Путин в Китай, малко засенчиха една друга визита: тази на руския външен министър Лавров при друг скъп другар в Далечния изток. Няколко медии все пак отразиха пътуването до Северна Корея с дитирамби за „новото ниво на партньорство“ и за „стратегическото значение на КНДР“ за Русия. Както и при предходната среща Путин-Ким Чен Ун, идеолозите на Кремъл прокараха посланието, че руско-севернокорейското партньорство е сериозна конкуренция на Запада и в крайна сметка ще го отслаби.

Всичко е наред на вътрешния фронт

Редом с образите на руските лидери, стъпващи по червени килими в Далечния изток, пропагандата рязко засили посланието, че животът в Русия е страхотен въпреки санкциите срещу Русия. Дезинформационният наратив, че санкциите на ЕС не работят е явен опит да се подготви руското обществено мнение за следващия пакет санкции, който в момента се изработва. Щом санкциите не работят, защо тогава се говори за тях толкова много?

Контролираната от Кремъл медийна мрежа продължи да спестява на публиката обективните новини за ситуацията в Украйна, да се придържа към линията на отричане и създаване на желана реалност, както и да хвали Путин и руското военно ръководство. Интересно е също, че медиите преминаха една „червена линия“: те започнаха да омаловажават значението на доставките на американски оперативно-тактически ракети ATACMS за Украйна – а преди ги окачествяваха като ужасяващи. Остава въпросът доколко трайни са червените линии на Кремъл.

Армения и „кукловода“ Сорос

Тази седмица за пореден път се завъртя старата конспирация за „злия кукловод“ финансист и филантроп Джордж Сорос – сякаш в тон с описаните вече примери за отвличане на вниманието и рециклирането на стари манипулации. Базата данни на EUvsDisinfo е пълна с опровергани обвинения за предполагаема намеса на Сорос в целия регион на Източното партньорство.

Този път мишена стана Армения: известната прокремълска медия “Первий канал“ изфабрикува “връзки“ между арменските власти и Сорос в тенденциозно ТВ-предаване. Медията отдавна е под европейски санкции. Тази дезинформация предизвика силна реакция от страна на арменските власти.

Пак Западът е виновен

Почти всяка седмица се намира някой от кремълския (дез)информационен балон, който да обвини Запада за всички злини на света. Този път пропагандистите намериха връзка между събитията в Украйна и ескалиращата ситуация между Израел и „Хамас“ и хвърлиха вината директно върху Запада. Този наратив е част от дълга поредица обвинения срещу западните правителства за подстрекаване към война. По правило този разказ върви в комплект с възвишени послания за неугасващия стремеж на Русия за мир и стабилност в света.

В този смисъл различни медийни говорители усърдно прокарват наратива, че се топи интересът на Запада към Украйна – твърдението е подвариант на често използваната от Кремъл дезинформация, че Западът изоставя Украйна. Това се повтаря поне от 2014 г., но в действителност Западът остава непоколебимо до Украйна.

Създаване на желана реалност

В тон с описаните по-горе тенденции, руските медии тази седмица дадоха и пример като по учебник за създаване на желана реалност: става дума за срещата на върха ЕС-САЩ във Вашингтон. Отразявайки събитието, официозните руски медии се фокусираха непропорционално върху всяка реална или въображаема пукнатина в западното единство и търсеха да покажат разминаване в позициите между САЩ и ЕС по отношение на Украйна и Близкия изток.

Медийните заключения от срещата не бяха особено оригинални – че ентусиазмът на Запада за подкрепа на Украйна се топи, следователно икономиката и държавността на Украйна неизбежно ще се сринат. Наистина странен извод като се има предвид безпрецедентната подкрепа, която и Съединените щати, и Европейският съюз продължават да оказват.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Дезинформацията на Кремъл се възползва от човешката трагедия (19.10.2023)

„Врява и безумство“ по… Кремъл (12.10.2023)

Зад всяка измислица на Кремъл се крие мрачен план (05.10.2023)

Деформиране и манипулиране на информационното пространство (28.09.2023)

Данни

Дата на публикуване
26 Oктомври 2023 г.
Автор
Представителство в България