Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия9 Hоември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

По новините в Русия: затихване, заглушаване и премълчаване

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Седмичен обзор на дезинформацията от EUvsDisinfo: от години руските държавни медии пишат колко е лошо положението извън Русия и „предпазват“ руското общество от „риска“ да заобича либералните демокрации. Особено в сегашната ситуация на всеобщо потъване в Русия заради изтощителната война срещу Украйна, всяка външна криза е добре дошла. Следователно няма нищо чудно в това, че централно място в медийната машина на Москва заемат войната Израел-„Хамас“ и нейните по-широки последици. Ние следим как Русия се опитва да изгради образ на хуманитарен помощник докато „Хамас“ получава топло посрещане в Москва, а руските държавни канали, предаващи за света –  особено за аудиториите в Африка, Близкия изток и Латинска Америка – представят „Хамас“ като жертва на мейнстрийм-медиите – като самата Русия впрочем.

Газа на фокус

Наративът сега е, че конфликтът в Газа ще погълне цялото политическо и военно внимание на Запада и че ООН не може да реагира поради пречките, създавани от Запада. Разказът е подплатен с добре познатата идеологическа прокоба за неминуемия крах на Запада. Според Путин този отдавна прогнозиран колапс ще се дължи на несправянето на Запада с войната Израел-„Хамас“ и проблемите, засягащи останалата част от Близкия изток.

Наративът за „колапс“ е класически. Той придоби популярност първо по време на КОВИД-пандемията и отново през есента и зимата на 2022 г. Тогава се твърдеше, че ще има опустошителна енергийна криза в цяла Европа, която ще доведе до икономически хаос, политически вълнения, демонстрации и евентуално падане на корумпираните европейски лидери. Досега нищо от това не се е случило, но изглежда Кремъл се подготвя да запее старата песен на нов глас.

Затихване

В същото време е забележително, макар и не изненадващо, как и кои други теми рязко отпадат от медийното внимание в Русия. По-рано прокремълската информационна мрежа отразяваше почти нонстоп ракетните удари срещу Украйна и постоянно твърдеше, че се атакуват само военни цели. Дори и видеа в социалните мрежи да свидетелстваха почти в реално време, че ракетите улучват цивилни цели, Москва яростно настояваше за обратното. Стандартните новинарски емисии на руската държавна телевизия обикновено посвещаваха не по-малко от половината си ефирно време за възхвала на „специалната военна операция“.

Заглушаване

Сега има много по-малко медийно покритие, въпреки факта, че руските ракетни и безпилотни атаки срещу украинска инфраструктура, пристанища и цивилни цели продължават с повишена честота, битките стават по-тежки, и в тях се включват все повече мащабни руски части. Сега атаките са станали просто ежедневие, мъчително явление.

Темата за проблемите около износа на зърно през Черно море също среща мълчание в контролираните от Кремъл медии. Преди, на видно място в медийното отразяване се поставяше Черноморската инициатива за зърното, но откакто Русия торпилира сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция, Кремъл значително намали говоренето по тази тема. Факт е, че т. нар. „коридори на солидарността“, които ЕС създаде в помощ на износа на селскостопански стоки от Украйна, значително допринесоха за понижаването на цените на зърното. За това роля изиграха и други инициативи, включително Черноморската инициатива за зърното. Това може би дразни другия голям износител на зърно – Русия, която вижда как свръхпечалбите й намаляват. Що се отнася до Украйна, между март 2022 г. и октомври 2023 г. над 57 милиона тона зърно, маслодайни семена и свързани продукти са напуснали Украйна през коридорите на солидарността. От началото на войната, коридорите позволиха износа на около 60% от зърното на Украйна, а 40% от украинското зърно е изнесено чрез Черноморската инициатива. Повече факти можете да намерите в тази пояснителна инфографика.

Изглежда става все по-трудно за кремълските идеолози да представят ситуацията в добра светлина пред вътрешната и външната публика. А грубата реалност е, че Русия просто се опитва да унищожи колкото е възможно повече от Украйна, да съсипе икономиката й, да отвлече децата й, да сломи морала на обществото и да убива народа й.

Киев: подкопаване на единството

Докато някои теми избледняват, (липсата на) единство в Украйна остава водещ сюжет в близките до Кремъл медии и те упорито търсят „пукнатини“ в Киев. Медиите обърнаха голямо внимание на интервюто в „Economist“ с украинския главнокомандващ генерал Залужний за нуждата от пробив на фронтовата линия, както и на изявленията на президента Зеленски в сп. „Time”. Думите им бяха интерпретирани като доказателство за „сриващата се“ боеспособност на Украйна и за „разцепление“ в редиците на противника.

Предполагаемото разцепление беше максимално отиграно – коментатори по водещата руска държавна телевизия „Первьй канал“ твърдяха, че президентът на САЩ Джо Байдън поддържа живота на режима в Киев на изкуствено дишане и че самият Байдън върви към дъното с политическите си битки във Вашингтон.

Руската държавна телевизия се опита да заглуши отразяването на посещението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев на 4 ноември с твърдения, че позициите на Унгария, Словакия и Полша подкопават безусловната подкрепа на ЕС за Украйна. Едновременно с това на Зеленски редовно се приписват прекомерно желание за оставане на власт и прояви на деспотична арогантност за поддържане на войната и за отлагане на изборите в Украйна. Това е стара кремълска пропагандна рецепта: подкопаване на образа на популярните лидери и предсказване на техния крах.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Нека отбележим, че конфликтът в Нагорни Карабах и разселването на етническите арменци почти не се споменава в новинарския поток от Кремъл и че се мълчи за не толкова славната роля на руския военен контингент, който остана безучастен докато те бягаха. Ето така работи Темникът. Темник (от „тема“ – бел. ред.) е списъкът с политически инструкции или „опорки“ от Кремъл до основните руски новинарски издания, описващи как да се отразяват събитията, какво да се подчертава и какво да се премълчава. Хвърлянето на обвинения срещу европейската мисия от наблюдатели, че уж тайно събирали разузнавателни данни, е просто опит за отклоняване на вниманието. Добър опит, но от самото начало тази изцяло гражданска мисия беше напълно прозрачна и всички знаеха за плановете й да работи от шест центъра. Москва не може да скрие разочарованието си от отслабеното си влияние и роля в Южен Кавказ, така че обвинява арменския премиер Пашинян, че е инструмент на Запада.

Това е често повтарящо се внушение на Кремъл, предназначено да посее недоверие и съмнения в доставките на оръжия за Киев, особено сред публиката в САЩ. Целта на Кремъл е да създаде впечатлението, че украинското ръководство е като наркокартел – с широка и структурирана мрежа. Ако ще търсим да установим произхода на арсенала на „Хамас“, май е по-уместно да се обърнем към самата Русия, или към Иран, или към идеологическите им сателити.

Може да не повярвате, но това наистина беше казано от Лавров, руския външен министър, по време на срещата му с чуждестранни посланици в Москва на 8 ноември. Потресаващо твърдение, което напълно се вписва в нашия анализ на класическата тактика на Кремъл за разпространяване на порой от лъжи, които като мъгла да покрият особено чувствителните въпроси. Пороят от лъжи има за цел да обърка обществеността и постоянно да сее съмнение в главния факт, че руските сили са извършили жестокости, убивайки повече от 400 цивилни в Буча край Киев през пролетта на 2022 г., когато имаха контрол над района. Предлагаме ви, в заключение, да видите и пълния каталог от лъжи за Буча.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Разкази за студ и хладилни камери (02.11.2023)

Визити в Далечния Изток и създаване на желана реалност (26.10.2023)

Дезинформацията на Кремъл се възползва от човешката трагедия (19.10.2023)

„Врява и безумство“ по… Кремъл (12.10.2023)

Зад всяка измислица на Кремъл се крие мрачен план (05.10.2023)

Данни

Дата на публикуване
9 Hоември 2023 г.
Автор
Представителство в България