Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин28 Декември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Непоисканите подаръци на лошия Дядо Коледа

EUvsDisinfo: седмичен преглед на руската дезинформация.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

През 2023 г. Кремъл рециклира изтъркани дезинформационни наративи и атакува Украйна и съюзниците й с абсурдни лъжи. Навсякъде им се привиждаха „русофоби“ и био-лаборатории и наричаха всички „нацисти“. Вероятно новата 2024 г. ще донесе още от същото. Няма обаче да се оставим да бъдем заблуждавани.

Можем да сравним Путин, повелителя на Кремъл, с един лош, „дезинформационен Дядо Коледа“, който идва всяка година и раздава огромни чували с непоискани подаръци. През 2023 година той връчи немалко измамни дарове, а през това време армията му от тролове – многобройни производители и разпространители на дезинформация – се трудиха усилено да разнасят навред големите торби с лъжи.

Затова ние от EUvsDisinfo отделяме време през празничния период да направим своеобразен подаръчен списък, т.е. да подредим най-фрапантните през годината случаи на манипулация, идваща от Кремъл. От този годишен преглед ще се ориентираме за това, което можем да очакваме през 2024 г.

Нежелани и повторно подарени подаръци: какво не се промени през 2023 г.

Понякога хората си подаряват един и същ стар подарък отново и отново, когато той е нежелан като например прекалено голям пуловер или грозна вратовръзка. Тази година много дезинформационни наративи, идващи от Кремъл, изглеждаха точно като тези преподарявани и нежелани подаръци.

Ето и един ярък пример: в изкривената паралелна реалност, в която живее Кремъл, Украйна е много лоша и върши много, много, много лоши неща. Тя е нацистка, терористична, сатанинска страна, която извършва военни престъпления, инсценира военни престъпления и ги приписва  на Русия, експлоатира деца за сексуален трафик, добива и продава човешки органи и дори органи на деца, и подготвя тайни биологични и ядрени атаки, за да обвини Русия за последствията от тях. Все неща, които вгорчават празничното настроение.

В основата на тези наративи лежат още по-нелепи бълнувания. Разпространителите на руски приказки в стил фентъзи и хорър внушават, че западните страни също са много лоши и правят все по-лоши и по-лоши неща. Подлите западняци няма какво друго да правят, освен да бъдат русофобски настроени и да сеят нестабилност и хаос където могат. В случай, че се озадачите, когато свързани с Кремъл коментатори ви наричат русофоб, това най-често означава, че се осмелявате да възразите срещу руския тормоз над по-малките съседни страни.

В черния списък на Кремъл западните страни се представят като прославящи нацизма, а Канада даже е обявена за напълно нацистка. Като в трескав новогодишен сън на пропагандистите им се привижда, че Западът тества нацизма сякаш пробва нов чифт панталони в магазина. Впрочем в очите на руската пропаганда Канада е не само нацистка държава, а направо чудовищна машина на woke-културата и архитект на глобалисткия дневен ред.

Този списък няма да е пълен, ако не включим най-безумните повторно подарени подаръци: например безпочвените твърдения, че украинците всъщност не се бият срещу руснаците, а воюват заедно с тях срещу полски и чернокожи американски наемници на страната на украинските въоръжени сили. Тук забелязваме и нотка расизъм – задължителната подправка в коледното дезинформационно блюдо на Кремъл.

Нови „дарове“ за новата година

Така изглеждаха жалките „подаръци“ на Кремъл досега на полето на дезинформацията. Имаме ли обаче някаква индикация какво може да къкри в дяволския казан на злите коледни тролове, което ще ни бъде поднесено догодина?

През второто полугодие на 2023 г. близките до Кремъл медии и коментатори подеха наратив, провъзгласяващ как Русия се издига като лидер сред страните от глобалния юг и изтока. Този трети поток от дезинформационни теми става все по-интензивен. Според тях Русия е ако не точно добра, то поне по-добра в почти всичко; и определено е по-добра от залязващата и разпадаща се империя на декадентска Европа – „Гейропа“ според кремълския жаргон, управлявана от ЛГБТ-лобито. Неотдавна описахме именно тази грозна практика на манипулация със сексуален подтекст.

Сред останалите подаръци в чувала изпъкват системно повтаряните твърдения, че руската военна техника е много по-добра от тази на западните страни – твърдения, излъчващи нескрита радост, все едно се украсява елха с играчки. Пропагандистите повтаряха отново и отново, че Русия се бори срещу общата мощ на „колективния Запад“ и НАТО, че даже и печели тази борба.

Според други истории пък, добрата стара Русия не е заплаха за никого, а нечестивият Запад е виновен за незаконното и нелегитимно решение на Русия да предприеме пълномащабното си нахлуване в Украйна. Както гласи изкривената логика на Москва: ние бомбардираме, за да постигнем мир.

Контролираните от Москва медии и коментатори прокламираха, че Русия не е сама, а всъщност е лидер на възникващия многополюсен свят: този наратив е сравним с песен на самотен коледар, който пее възможно най-силно, за да отвлече вниманието от това, че е самичък и няма други певци да му пригласят.

Взети заедно, дезинформационните наративи изграждат визия за постконфликтна Русия, която лети величествено над света досущ като Дядо Коледа в шейната си на Бъдни вечер. За зла беда на Кремъл, нито дядо Коледа е истински, нито този образ на Русия е реален. Специално тази история обаче би могла да се завърне в хода на 2024 година.

Стари песни на нов глас

Дотук сякаш гледахме типичните за Русия стъклени сфери с течност и летящи снежинки с миниатюрни фигурки на Путин в одеждите за злия Дядо Коледа, яхнал Кремъл. Нека обаче да насочим вниманието си върху тактиката на руското ръководство, на която има вероятност да станем свидетели отново през следващата година. А именно – про-кремълските манипулатори ще пришиват стари дезинформационни наративи към нови събития.

От известно време медиите, близки до Кремъл, необосновано твърдят, че украинските власти продават западни оръжия на черния пазар. Според статии в различни издания, тези оръжия се пренасочват към страни от Близкия изток, към талибаните, към кого ли още не по света, и дори към участващите в бунтовете в Европа.

След нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г., руските медии очаквано започваха да пишат, че Украйна е продала западни оръжия на „Хамас“. За да придадат тежест на това твърдение, пропагандистите изфабрикуваха набор от фалшиви истории, уж идващи от надеждни медийни организации като BBC и Bellingcat. Тези публикации бяха своевременно опровергани. Всъщност не е изключено истината да е точно обратната – т.е. самата Русия да отклонява западни оръжия, които е иззела от бойното поле в Украйна.

Подгответе се за 2024 г.

Трябва да очакваме старите нежелани подаръци да бъдат пре-подарени за нова употреба – и пак да останат нежелани. През последната година руската дезинформация стана по-стандартизирана, по-организирана и по-нелепа. Тя се състои от непрестанни вопли, че Украйна е лоша, Западът е лош, а Русия е по-добра. Кремъл адаптира тези основни послания към всяко ново събитие или ситуация.

Надяваме се, че сте имали възможност да проследите нашия декемврийски календар, включващ най-абсурдните дезинформационни послания през годината.

Нека не се оставяме да бъдем заблуждавани. Нека правим проверки в базата данни EUvsDisinfo.

Желаем на всички ви прекрасни зимни празници!

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Виновни са им все другите (21.12.2023)

В Кремъл следващият ще е… същият (14.12.2023)

Крокодилски сълзи и прехвърляне на отговорност (7.12.2023)

Пионките на Путин (23.11.2023)

Лъжи, които подклаждат омраза (16.11.2023)

По новините в Русия: затихване, заглушаване и премълчаване (09.11.2023)

Данни

Дата на публикуване
28 Декември 2023 г.
Автор
Представителство в България