Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин25 Януари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Всички пътища водят към Полша

Полша, един от най-верните поддръжници на Украйна, отдавна е предпочитана мишена за дезинформаторите на Кремъл. Последните седмици предоставиха нови доказателства за това.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Глашатаите на дезинформацията в полза на Кремъл от дълго време държат на мушка Полша – един от най-верните съюзници на Украйна. През последните седмици станахме свидетели на нови примери в потвърждение на тази тенденция. Интересното е, че Русия не атакува Полша директно, а посредством симпатизиращата на Кремъл Беларус, източния съсед на Полша.

Тристепенно меню за полската публика

Наративите се поднасят като блюда в тристепенно меню с първо, второ и трето. Предястието в дезинформационното меню не е съвсем прясно: полскоезичното издание на „Правда“ – наследник и съименник на официалния вестник на ЦК на КПСС – писа, че прилагайки европейските санкции срещу Русия, Полша е съсипала двустранните си отношения с Беларус. Този често повтарян про-кремълски дезинформационен наратив отразява обвиненията във войнственост, които властите в Беларус отправят към Полша.

В основата на твърдението лежи изопачената идея, че Полша крои заговор срещу Беларус и нейните граждани и се опитва да дестабилизира и унищожи страната. Действително Беларус попада под санкциите на ЕС, но тези санкции бяха приложени не за друго, а заради продължаващите репресии на режима срещу гражданското общество и участието на Беларус в агресивната война на Русия срещу Украйна. Да се обвинява Полша за европейските санкции срещу Беларус е неоснователно и се изисква голямо въображение, за да може човек да аргументира такава теза.

Следва обилното основно ястие – „Правда“ твърди, че целта на Полша е да предизвика ядрена война с Русия. През юни 2023 г. полските власти действително изразиха желание страната да се присъедини към механизма на НАТО за споделяне на ядрени оръжия, но това не беше нищо повече от реакция на предишния руски план за доставка на тактически ядрени оръжия на Беларус. Контролираната от Кремъл дезинформационна машина често представя Полша като агресивен антируски „преден пост“ на НАТО, който представлява заплаха за сигурността на Русия. Тази интерпретация отразява начина, по който Русия вижда НАТО и колективния Запад като агресори.

Накрая кремълските дезинформатори поднасят десерта. Платото включва разнообразни хапки за дегустация, даже… балтийските страни. Пропагандистите твърдят, че Полша и балтийските държави обучават незаконни въоръжени групи, които са противници на Беларус. Твърдението е част от по-голямото внушение на Москва, че Западът уж се опитва да организира цветна революция в Беларус. Реалността всъщност е, че Полша продължава да подкрепя белоруския народ, живеещ под репресивния автократичен режим на президента Лукашенко, и напълно зачита принципите на международното право.

Англосаксонците – обичайните заподозрени

„Спутник“ обяви в изданията си на грузински и на арменски, че бившият британски премиер Борис Джонсън и други англосаксонци са осуетили подписването от страна на Киев на споразумение с Русия още през пролетта на 2022 г. Това е централен идеологически акцент в агресивната война на Русия срещу Украйна – да бъде убедена публиката в измислицата, че Русия е миролюбивата жертва, а Украйна – агресивната марионетка в ръцете на войнствения Запад.

Няма доказателства в подкрепа на това твърдение, което бързо беше развенчано от организации за проверка на фактите като „Myth Detector“ („детектор на митове“). Всъщност Путин и Кремъл имат доказан опит в това да се преструват, че предлагат преговори. Тези преговори обаче не са нищо друго освен грубо настояване за безусловна капитулация на Украйна. Екипът на „EUvsDisinfo“ и преди е анализирал тази дезинформационна тактика в публикации като „Подготовка за зимата“, „Руските т.нар. „мирни предложения“ са празни PR-приказки“ и „Преговори – какво каза Путин и какво всъщност имаше предвид“.

Широк отпор срещу руските информационни манипулации

Всекидневното разобличаване на лъжите на Русия и повишаването на осведомеността чрез „EUvsDisinfo“ е само един от отговорите на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) срещу чуждестранното манипулиране на информация и вмешателство (foreign information manipulation and interference, FIMI). Във вторник ЕСВД публикува своя втори доклад за заплахите от FIMI. Това издание се основава на концептуалната рамка от първия доклад и същевременно предлага конкретни стъпки за по-добър колективен отговор.

Докладът обобщава 750 случая на манипулиране на информация, разкрити от ЕСВД през последната година и от анализа се набива на очи една важна тенденция – чуждестранните агенти продължават – умишлено, стратегически и координирано – да манипулират фактите, да объркват и да сеят разделение, страх и ненавист. С други думи Русия, Китай и другите чужди играчи продължават с действията си на враждебна намеса, в това число и разпространение на дезинформация.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

  • Насоченото към арменска аудитория и приближено до Кремъл издание „LIVEnews.am“ писа, че Армения „е въвлечена“ противно на волята си в партньорство с ЕС, който от своя страна се управлява от масонска ложа. Тази често срещана тема в руската дезинформация има за цел да дискредитира диалога и сътрудничеството на Армения с ЕС и държавите членки. Наред с това твърдението за масонската ложа е елемент от по-широкия наратив на Кремъл за тайни глобални елити, които доминират света, контролират правителствата, лишават нациите от суверенитет, потискат масите и се стремят да установят „световно правителство“.
  • Изданието на „Правда“ на френски език определи като „шега на украинските медии“ факта, че Русия е изключила отоплението в някои затвори, за да подтикне затворниците да се запишат като доброволци да се бият в Украйна. Всъщност информацията идва не от Украйна, а от Олга Романова – ръководител на руската неправителствена организация „Русия зад решетките“, която защитава правата на затворниците. Германската медия BILD също отрази тази история в рускоезичното си издание.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Обърнатият свят на Кремъл през 2024 г. (18.01.2024)

Всеки нов ден – като предишния (11.01.2024)

Непоисканите подаръци на лошия Дядо Коледа (28.12.2023)

Виновни са им все другите (21.12.2023)

В Кремъл следващият ще е… същият (14.12.2023)

Данни

Дата на публикуване
25 Януари 2024 г.
Автор
Представителство в България