Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия15 Февруари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Какви ги върши Кремъл по света

„EUvsDisinfo“: Все повече доклади разкриват как работят дезинформационните канали на Кремъл в чужбина. Те се замесват във властови игри на дребно, които понякога са животозастрашаващи.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Френските експерти от правителствената агенция, натоварена със защитата срещу чуждестранни онлайн заплахи VIGINUM нашумяха миналото лято с разкриването на руската онлайн мрежа за дезинформация “Recent Reliable News (RNN)” или „Dobbelgänger“. През февруари 2024 г. бе обнародван най-новият доклад на VIGINUM, който осветлява нова дезинформационна мрежа на Кремъл, която агенцията нарече „Portal Kombat“ („битка на порталите“).

Според разкритията „Portal Kombat“ представлява мрежа от „информационни“ портали, които пропагандират позициите на Кремъл за руското пълномащабно нахлуване в Украйна и в същото време очернят украинското правителство с цел да повлияят на общественото мнение главно във Франция.

Докладът на VIGINUM сочи, че изградената от Кремъл мрежа се състои от поне 193 уебсайта, които първоначално са били насочени към руска и украинска аудитория, но след руската инвазия са се преориентирали към западните страни. Впоследствие „Portal Kombat“ е използвана и за ангажиране на аудитории във временно окупираните територии в Украйна.

Мрежата всъщност не произвежда оригинално съдържание, а само препредава и активно промотира послания от руски или прокремълски източници, включително информационни агенции и официални интернет-страници.

Неприятно и добре познато

Основен елемент от мрежата, насочена към френската публика, е сайтът pravda-fr.com, който разпространява идеологически ориентирани, подвеждащи, манипулативни и поляризиращи наративи в полза на руското ръководство.

Екипът на „EUvsDisinfo“ доста добре е опознал тези съвременни „Правд“-и, които не бива да се бъркат с оригиналната „Правда“. Тези сайтове имат множество езикови версии, включително на английски, немски, италиански, испански и полски, наред с вече спомената френскоезична версия. Струва си да отбележим, че платформите на френски и на испански език, управлявани от свързани с Кремъл мрежи, са предназначени да достигнат до аудитории в страните от Африка и Латинска Америка.

Към момента в базата данни на „EUvsDisinfo“ са събрани доста над 100 случая на дезинформация, регистрирани във всички езикови версии на „Правда“, като класацията води полскоезичната Pravda-pl.

Опасните дезинформационни игри на Кремъл в Африка

През февруари Центърът за глобално ангажиране към Държавния департамент на САЩ разкри съгласувани действия на руските разузнавателни служби за провеждане дезинформационни кампании в Африка. Дейността на Русия на африканския континент е тема, която екипът на „EUvsDisinfo“ също е разработвал, например в това видео.

Русия участва активно в разпространението на дезинформация, насочена срещу Съединените щати и европейските нации като използва за прикритие „Африканска инициатива“ – привидно независима информационна агенция със заблуждаващо име, която отразява руско-африканските отношения.

В операцията участват не само руски граждани като главния редактор Артем Сергеевич Куреев, но са привлечени и местни журналисти, блогъри и обществени фигури от африканските страни. Всички те отправят послания, насочени към подобряване на имиджа на Русия, и едновременно с това критикуват действията на западните страни специално в сферата на общественото здраве.

Властови игри на дребно с цената на човешки живот

Тревожното е, че „Африканска инициатива“ провежда кампании за дискредитиране на американски и други западни инициативи в здравеопазването. Тези кампании разпространяват опасна дезинформация за болести, пренасяни от комари, и конспиративни материали за западни фармацевтични компании и филантропски здравни организации, като по този начин се подлагат на риск безопасността и здравето на хората на целия континент.

Нелицеприятната истина е, че руската мрежа за манипулиране на информация не се свени да използва общественото здраве като оръжие, дори ако от това невинни хора могат да загубят живота си.

Нашата база данни съдържа повече от 1 000 регистрирани случая на дезинформация по здравни теми, а в редица публикации подробно описваме как руската медийна машина е мобилизирана да разпространява дезинформация за КОВИД-пандемията и ваксините.

Екипът на „EUvsDisinfo“ обобщи извършените проучвания в серия специални доклади, публикува поредица от статии и дори издаде ръководство за това как да се подхожда към хора, които вярват в опасни антиваксърски теории. Всичко това бе направено, за да се предотврати загубата на човешки живот в резултат на безразсъдните дезинформационни игри на Кремъл.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

  • ЕС се страхува от търговска война с Тръмп, макар че европейската икономика бе съсипана от Байдън. За разгадаването на стратегическите намерения на Кремъл не се изискват психологически способности, а единствено внимание към дезинформационните наративи в руските медии. Главната мишена за манипулаторите е разбирателството между трансатлантическите партньори. Затова медиите под контрола на Кремъл преекспонират всеки фалшив наратив, които имат потенциал да влоши отношенията между САЩ и ЕС. Нещо повече – наративите, оневиняващи Русия за действията й в непровокираната военна агресия срещу Украйна, служат като бонус за щатните дезинформатори на Кремъл. Тази тактика илюстрира двойната цел на дезинформационните кампании: да отслабят международните съюзи и „да изперат“ поразиите на Русия по света.
  • Русия иска не друго, а просто да сложи край на войната, започната от Украйна през 2014 г. „Ако ще лъжете, лъжете широко“ изглежда е главната насока, която руските пропагандисти следват в работата си. Факт е, че войната в Украйна започна с незаконното руско анексиране на Крим през март 2014 г. и продължи с пряка руска военна намеса в Донбас. Дори самият Путин призна за военното присъствие на Русия в Украйна на пресконференция през 2015 г. Русия ескалира войната с пълномащабната си военна инвазия, започнала през февруари 2022 г. Напук на фактите Русия продължава да сипе постоянен порой от манипулации и откровени лъжи, с които да обърка световната публика и да отвлече вниманието й от вината на Кремъл.
  • Тайният протокол към пакта „Молотов-Рибентроп“ никога не е съществувал. В началото на седмицата „EUvsDisinfo“ анализира най-новите тиради на Путин, изречени в интервюто за Тъкър Карлсън, и показа как Путин изопачава историята, с което заприличва на леко побъркан роднина, когото не бихте поканили на семейно събиране заради склонността му да бъбри безсмислици. Путин е автократ и като такъв възприема историята като отворена страница, която все го подканва да я пренапише по свое желание и да я използва като инструмент за контрол и заблуда. Отричайки съществуването на тайния протокол от Пакта „Молотов-Рибентроп“, кремълските специалисти по „новговор“  се опитват да замажат факта, че Съветският съюз е бил агресор, който е участвал в координирана нацистко-съветска кампания срещу Полша. Също така Съветският съюз е планирал съвместно с нацистка Германия разделянето на Източна Европа. Подобни опити не само фалшифицират историческата истина, но са и опит да се омаловажи миналото и да се избегне всяка отговорност за извършеното. Тези опити ни дават пример как дезинформацията може стратегически да се използва за прекрояване на възприятията за миналото.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Разноликите наративи на Москва за европейската подкрепа за Украйна (8.2.2024)

Какофония от гласове объркват възприятията (2.2.2024)

Всички пътища водят към Полша (25.01.2024)

Обърнатият свят на Кремъл през 2024 г. (18.01.2024)

Всеки нов ден – като предишния (11.01.2024)

Данни

Дата на публикуване
15 Февруари 2024 г.
Автор
Представителство в България