Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия2 Mай 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Превръщане на войната в кръстоносен поход

„EUvsDisinfo“: Москва прави всичко по силите си да попари надеждите за мир и да вдигне силен шум около повторната коронация на Путин на 7 май и традиционния деветомайски парад на победата.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

В началото на месец май руската държавна пропаганда е настроена на две честоти: консолидиране на подкрепата за Путин преди неговата повторна коронация на 7 май и подкопаване на перспективите за мир и на помощта за Украйна, особено в западните общества. И по двете направления звукът е усилен докрай.

Улиците на Москва се украсяват с (дори повече) снимки на Путин и на героични воини и с билбордове, призоваващи да си спомним битките от 40-те години на миналия век. После 7 май ще отстъпи място на 9 май – датата на традиционното честване на Деня на победата, която открай време е крайъгълен камък на съвременната руска резон д'етр.

Да не споменаваме жертвите

Обаче днес нещо е по-различно. На фона на все повече изображения на Исус Христос, които изпълват руските улици, се появиха новини, че маршът на Безсмъртния полк няма да се проведе. Този марш се зароди като масова инициатива в чест на падналите ветерани, а впоследствие Кремъл така да се каже си го присвои. Маршовете на „Безсмъртния полк“ събираха милиони обикновени руснаци. До края на 2010 г. те представляваха най-масовите публични демонстрации в новата руска история и създаваха празнично настроение.

Сега, предвид големия макар и пазен в тайна брой жертви от необявената война срещу Украйна – така наречената „специална военна операция“ – не е трудно да си представим PR-щетата за Кремъл, ако гражданите заменят снимките на горди ветерани от Втората световна война със снимки на баща, син или брат, наскоро убити на бойното поле в Украйна.

Миналата година маршът беше отменен в средата на април и заместен с призиви към хората да участват във виртуални онлайн паради. Тази година обявената официална причина за отмяната му бяха неуточнени „съображения за сигурност“. Вместо масов марш, слабо известната депутатка от Думата, Елена Цунаева, дискретно насърчи гражданите да изберат свой собствен начин за почитане на ветераните, започвайки от 1 май и продължавайки всеки ден, на всяко място и във всякаква форма – по техен вкус. Което разбира се е далеч от търсения ефект на помпозни картини от масово движение.

Кръстоносен поход

Тази година акцентът е върху принасянето на жертва, включително да се жертва животът, и върху прославата на родната Русия. Излезте по руските улици и ще останете с впечатлението, че Путин получава благословията си от Христос. Исус се пожертва за благородна кауза. Посланието, което водещите руски държавни ТВ-програми пропагандират, е, че животът ви има по-висша цел отвъд това, че го живеете.

Предполагаме, че официалните руски речи през следващите дни ще изтъкват почти свещения характер на похода на Русия срещу неверниците и ще съдържат тежки дози обвинения срещу въображаемите „нацисти“ или „киевската хунта/неонацисткия режим“. В действителност тези клевети просто са насочени срещу онези, които имат противоположни политически възгледи.

Попарване на надеждите за мир

Руските държавни и контролирани от Кремъл медии поведоха кампания срещу мирната конференция, която ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария. Тонът се втвърди в сравнение с предходните седмици. Сега медиите открито осмиват и очернят конференцията. Руският посланик в Швейцария, за когото иначе би било логично да участва в конференцията, заяви, че [тя] „ще се превърне в шумна, но куха PR кампания“.

Подкопаване на европейските избори

Предстоящите избори за Европейски парламент на 6-9 юни често рядко получават специално отразяване в медиите под контрола на Кремъл. Коментаторите обаче полагат усилия да критикуват парламента, че не отразява волята на народа или че неправомерно се намесва във вътрешните дела на Русия. Те също заклеймяват решенията и политиките на ЕС, особено санкциите на ЕС срещу Русия като икономически безотговорни.

Беларус се готви за нашествие на опозицията

Не можем да пропуснем да отбележим наскоро приетата военна доктрина на беларуските сили. В реч пред народното събрание на Беларус на 25 април Лукашенко заяви, че представители на беларуската опозиция, които са напуснали страната, планират едва ли не да завземат района на град Кобрин в западната част на Беларус и да го предадат на войските на НАТО. Руските държавни и прокремълски медии неистово раздухват темата и повтарят предупрежденията, че отсега нататък Минск смята за възможно да използва превантивни мерки за възпиране на агресия. Звучи като лудост? Като знаем начина, по който Лукашенко вижда света, превръщането на тази фантазия в реалност ще изисква няколко батальона да бъдат предислоцирани в посока на запад.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Не, тук става въпрос за погрешна интерпретация на последователността от събития. Реалността е, че заплахите с ядрени оръжия тръгват от Москва. Ситуацията е в рязък контраст с периода на Студената война, когато всеки лидер знаеше за ядрената опция, но малцина говореха за нея, тъй като това се смяташе за безразсъдно поведение и проява на лош вкус. В днешно време честото дрънкане с ядрено оръжие от страна на високопоставени руски лица има обратен ефект от този, който Москва търси. Варшава предвижда по-решителна отбрана за Полша – като се започне от стабилни разходи за отбрана и се стигне до неподдаване на ядрено изнудване.

Отново сме свидетели на дезинформационния наратив „елитите срещу народа“ – стара класика на Кремъл – но този път през призмата на последните Путинови избори, както и на предстоящите избори за Европейски парламент. Тактиката на Кремъл за сеене на недоверие в европейските общества борави с арсенал от послания, целящи да окалят и изборите, и целия либерално-демократичен модел, така че руснаците да се чувстват доволни от собственото си общество, макар и гласът им да няма почти никакво значение в манипулираните „избори“.

Пак не е вярно, дори медиите да повтарят лъжата и да ползват грешни цитати. Всеки път, когато наближат мирни преговори, Москва повтаря на висок глас, че отдавна иска мир. Тогава нека да попитаме: защо нахлухте, щом искахте мир? Естествено руските медии се стремят да размътят водите преди 9 май и мирната конференция на 15-16 юни в Швейцария, както вече споменахме. Ако някой си направи труда да провери фактите, ще стане ясно, че преговорите в Истанбул през пролетта на 2022 г. не доведоха до напредък в постигането на мирно споразумение. За да ви спести време, „EUvsDisinfo“ направи подробна проверка на фактите по темата.

По същия начин направихме проверка на фактите и изготвихме опровержения на над 17 000 други случаи на прокремълска дезинформация и манипулация, които можете да намерите в базата данни на „EUvsDisinfo“. Тази богата колекция представлява най-голямата в света структурирана и публично достъпна база данни от този вид.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Данни

Дата на публикуване
2 Mай 2024 г.
Автор
Представителство в България