Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия9 Mай 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Цар, лишен от величие

Прецизно оркестрирана зад стените на Кремъл пиеса, обслужваща високомерието на един-единствен човек: повторната коронация на царя. Царят, лишен от величие въпреки усилията на глашатаите си, продължава своето разрушително и опасно царстване.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Путин започва своя пети мандат, станал възможен чрез подправени избори и манипулирана конституция, а дезинформационната мрежа на Кремъл старателно му изгражда лъжлив наратив за власт, непобедимост, благословия свише и историческа предопределеност.

Сияйните салони в двореца Кремъл и милитаристичната помпозност на Червения площад прикриват и заглушават скръбта на безброй семейства, загубили близки в една безсмислена война, водена от Русия. Същевременно се леят кухи приказки за диалог и мир за заблуда и объркване на непосветените в тактиката на Кремъл.

Нелегитимен престолонаследник

Не е изненадващо, че встъпителната реч на Путин, отбелязваща началото на петия мандат на неговия режим, беше изпълнена с манипулации и откровени лъжи. Както е известно, този пети мандат стана възможен единствено благодарение на „най-фалшифицираните избори в съвременната история на Русия“ и на предшестващата ги поправка в конституцията, направена със смятано за манипулирано гласуване.

В обръщението си Путин използва изтъркани дезинформационни послания, с които представи Русия като играч на световната сцена, ориентиран към диалога и международната стабилност. Това е пореден добър пример за новговора на Кремъл – удобно се пропуска да се спомене, че руското ръководство всъщност иска да затвърди всички постигнати досега завоевания, част от имперския дневен ред на Кремъл.

Неясните обещания за диалог имат за цел да манипулират публиката, податлива на страховете от ескалация и разрастване на войната. Празните заплахи и неискрените послания за мир и диалог имат за цел да отклонят вниманието от най-важната задача – подкрепата за Украйна в легитимните й усилия за самоотбрана и възстановяване на пълен контрол върху нейната суверенна територия.

За едни – памет, за други – забрава

Днес на 9 май за пореден път наблюдаваме ежегодната демонстрация на руския милитаризъм, събран на Червения площад. В началото деветомайските паради отбелязваха ролята на СССР като победител във Втората световна война и затвърждаваха вредния мит за „Великата отечествена война“, но днес фокусът им е изместен и те вече служат като платформа за оправдаване на продължаващата руска агресия в Украйна.

Както „EUvsDisinfo“ писа, маршовете на „Безсмъртния полк“, с които семействата почитат своите близки – ветерани от Втората световна война и носят снимки на загиналите, бяха отменени в големите руски градове, официално поради мъгляви „съображения за сигурност“. Изглежда реалният мотив е нежеланието на Кремъл да разкрие големия брой щети, които Русия претърпява в Украйна сега, които по оценка на някои източници възлизат на 500 000, включително 150 000 загинали. Вероятната причина за това укриване е страхът от възможни реакции вътре в страната.

Честванията на 9 май в Москва ни дават възможност да видим руското общество отвътре –милитаризирано и индоктринирано в сляпа лоялност към Путин. Очаква се на честванията да присъстват само ограничен брой световни лидери, което отразява нарастващата изолация на Русия на световната сцена.

Лишен от величие

Руската дезинформационна мрежа се опитва да изгради поклонничество към Путин в стил култ към личността, представяйки го като безпогрешен лидер, чиято роля е отредена свише с благословията на Всемогъщия Създател. В действителност годините на режима на Путин не донесоха на обикновените руснаци друго, освен повече потисничество, убити и ранени близки и – вместо национално величие и гордост – международна изолация и позиция на аутсайдер. Владимир „Велики“ все повече заприличва обикновен човек от народа, който руши всичко в търсене на собствения си пиедестал.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Данни

Дата на публикуване
9 Mай 2024 г.
Автор
Представителство в България