Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия3 Февруари 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица помага на семейства в България да получат топла храна

Предаването „Real Economy“ на Евронюз насочва вниманието към енергийната бедност в ЕС и показва как в България Фондът за подпомагане на най-нуждаещите се лица (FEAD) помага за предоставяне на топла храна на семейства в нужда.

Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (FEAD)
„Real Economy“ на Евронюз показва как FEAD помага на най-нуждаещите се в България
(c) 2022 Naomi Lloyd

Повече от 35 милиона европейци не могат да си позволят да поддържат домовете си топли тази зима и трябва да направят отчаян избор между храна и отопление. В България повече от една четвърт от населението не може да си позволи да отоплява жилището си - това е най-високото ниво в Европа, следвано от Литва и Кипър. Лошо изолираните сгради, ниските доходи и растящите цени на енергията са основните причини за енергийната бедност, обяснява видеоматериалът на Евронюз. Покачващите се цени на горивата в Европа през последните месеци и продължаващата пандемия изострят проблема, затруднявайки още повече хората да плащат сметките си и ги изправя пред дилемата отопление на дома или храна на масата.

Правото на достъп до основни услуги като енергия е ключов принцип на Европейския стълб на социалните права. А Фондът за подпомагане на най-нуждаещите се лица (FEAD) подкрепя действията на европейските страни за предоставяне на храна и/или основна материална помощ на хората, които имат най-голяма нужда от нея.

Екипът на предаването „Real Economy“ пътува до България и разказва как благодарение на Фонда за подпомагане на най-нуждаещите се лица социално слаби получват топъл обяд всеки ден. Репортажът разказва историята на 71-годишния Никола Тишански от Кочериново, който живее сам и чиято пенсия възлиза на около 150 евро. Възрастният мъж получава енергийна помощ от държавата, с която купува дърва за отопление. Тяхната цена обаче значително се е покачила. "През октомври получих 520 лева за дърва - за цялата зима. 500 лева са пет кубика. Купих осем и платих разликата от джоба си. Кубикът преди струваше 75 лева, сега е вече 90", разказва Никола Тишански. Нарастващите разходи за енергия удрят силно по джоба му. Въпреки че получава медицинска помощ и добавка за COVID като пенсионер, той трудно плаща сметките, лекарствата и храната си.

Репортажът показва как благодарение на програмата „Топъл обяд за душата“, Никола получава ежедневно топла храна, което означава, че не трябва всеки ден да прави невъзможен избор между това да се храни или да се топли в дома си. Той показва пакета, който е получил: „Това е леща, тук има няколко картофа, не мога да се оплача, ще оцелея.“ Инициативата „Топъл обяд за душата“ се финансира от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. През 2020 г. над 15 милиона европейци са получили помощи под формата на храна по линия на Фонда.

Филмът ни среща и с 62-годишната Евелина, която също живее в Кочериново и всеки ден получава топъл обяд по същата програма. Въпреки че самата тя е инвалид, тя се грижи сама за възрастните си родители. Техните пенсии не са достатъчни за покриване на разходите на семейството, така че тя получава помощи от държавата, които ѝ позволяват да се издържа. „Получавам помощ за храна и отопление, както и за асистент, който идва, за да ми помогне. Много по-добре е, поне не трябва да готвя сега," казва Евелина. Закупила е и печка, която е по-енергийно ефективна и гори пелети. „Правя икономии от пенсията, отоплението е важно“, споделя тя.

Енергията е значителен дял от разходите за живот в България, особено за най-бедните домакинства. През 2018 г. този дял представлява около 16 процента от разходите, докато в Швеция например средните разходи за енергия са около 4 процента.

Комбинацията от помощи на европейско и национално ниво - каквато е програмата „Топъл обяд за душата“ - това е един от основните начини, по които Европейският социален фонд плюс се стреми да отговори на енергийната бедност. Топлата храна и хляб предоставяни по линия на Фонда за подпомагане на най-нуждаещите се лица облекчават семейните бюджети, така че хората да могат да насочат спестяванията си към други жизненоважни нужди.

Андриана Сукова, заместник-генерален директор на генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ на Европейската комисия обяснява пред репортера от Евронюз, че подобна комбинирана подкрепа е жизненоважна.

„За бедните хора се оказа много важно храните и основното материално подпомагане, предоставяни по линия на Фонда за подпомагане на най-нуждаещите се лица, също да бъдат придружени от национални политики и национални мерки, които намаляват тежестта върху личните доходи на бедните хора, за да поддържат домовете си топли или купуват лекарствата, от които се нуждаят възрастните хора, и така да поддържат балансиран и разумен живот,“ казва г-жа Сукова.

В бъдеще работата на FEAD ще продължи с подкрепата на Европейския социален фонд плюс и почти удвоения му бюджет.

Гледайте целия репортаж онлайн тук.

За повече информация:

Европейски стълб на социалните права

Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ)

Европейски социален фонд плюс (ЕСФ+)

Данни

Дата на публикуване
3 Февруари 2022 г.
Автор
Представителство в България