Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия6 Юни 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Мерките на ЕС за подкрепа на търговията за Украйна влизат в сила

мита и квоти за внос на украински продукти

Суспендирането на митата и квотите за внос на украински продукти за Европейския съюз е удължено с още една година с влизането в сила днес на регламента, приет от Съвета на 13 май 2024 г. 

По този начин ЕС отново изпълнява ангажимента си да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Тези така наречени автономни търговски мерки са стълб на подкрепата на ЕС за икономиката на Украйна, като предоставят достъп до пазара на ЕС в контекста на руската агресия срещу Украйна. 

Мерките отчитат и опасенията на заинтересованите страни от ЕС и съдържат засилен предпазен механизъм, включително "внезапни спирачки", по-специално за яйцата, птичето месо, захарта, овеса, царевицата, булгура и меда. Новите автономни търговски мерки ще са в сила до 5 юни 2025 г. 

Изпълнителният заместник-председател и комисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис заяви: „Това подновяване на силната икономическа подкрепа на ЕС за Украйна идва в ключов момент, точно както страната се бори със засилването на военните действия. Тези мерки са не само жест на солидарност и стабилност: те са спасително средство от икономическа гледна точка. В същото време те вече включват по-строги гаранции за чувствителните селскостопански сектори на ЕС в отговор на основателните опасения, изразени от земеделските стопани и държави членки. Постигнахме правилния баланс, като същевременно продължаваме да работим за намирането на дългосрочни решения в рамките на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. По този начин нашето послание е ясно: Бъдещето на Украйна е в Европейския съюз.“

Данни

Дата на публикуване
6 Юни 2024 г.
Автор
Представителство в България