Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия15 Mарт 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Програма „Културата движи Европа“ подпомага организации, предлагащи възможности за мобилност на артисти

„Културата движи Европа“

От 15 март 2024 г. е отворена третата покана по схемата за мобилност на артисти в рамките на програмата „Културата движи Европа“. С поканата се предоставят безвъзмездни средства на организации и индивидуални творци от една от 40-те държави по програма „Творческа Европа“, регистрирани като правни субекти, които желаят да приемат международни творци и културни дейци за проекти, свързани с пребиваване на съответното място.

До 15 май 2024 г. кандидатите следва да изпратят своите предложения с подробна информация за продължителността, целите и очакваното въздействие на техния резидентен проект. От тях се изисква да осигурят подходяща среда, оборудване и наставник за поканените творци. Това гарантира, че участниците разполагат с добри условия за изпълнение на своите проекти. Проектите са с продължителност между 22 и 180 дни.

Действието за творческо пребиваване е насочено към приемащи организации в сфери като архитектура, културно наследство, дизайн, литература, музика, както и сценични и музикални изкуства.

Илиана Иванова, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: „Културата движи Европа“ се превърна във водеща дейност за мобилност в секторите на културата и творчеството. Тези трансгранични сътрудничества захранват нашите творци, подобряват творческия им процес и обогатяват европейския културен пейзаж като цяло. Участващите организации ще могат да приемат и хора на изкуството с увреждания, за да се гарантира, че всички таланти имат достъп до възможности. Очаквам с нетърпение да видя как се ражда ново изкуство чрез тази инициатива, финансирана от ЕС!“

"Културата движи Европа" разполага с бюджет от 21 милиона евро от програмата "Творческа Европа", която тази година празнува своята десета годишнина. Програмата за мобилност ще предостави стипендии на около 7000 артисти, културни дейци и приемащи организации между 2022 г. и 2025 г.

Данни

Дата на публикуване
15 Mарт 2024 г.
Автор
Представителство в България