Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия13 Mарт 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Публикуван е Общият доклад за дейността на ЕС за 2023 г.

Общи доклад за дейността на ЕС

Европейската комисия публикува изданието за 2023 г. на Общия доклад за дейността на ЕС в съответствие с Договора за функционирането на Европейския съюз. В доклада са представени постиженията на Съюза през 2023 г. във време на променяща се геополитическа действителност.

През изминалата година подкрепата на ЕС за Украйна остана непоколебима. Бе предоставена съществена финансова, хуманитарна и военна помощ, а ЕС продължи да приема милиони хора, бягащи от войната. Съюзът също така взе историческото решение за започване на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова. Докладът също така показва ключовите стъпки, предприети за драстично намаляване на зависимостта на ЕС от руски изкопаеми горива благодарение на плана REPowerEU. Бруталните терористични нападения на Хамас в Израел на 7 октомври 2023 г. доведоха до драстично влошаване на хуманитарното положение на палестинците в ивицата Газа и увеличиха риска от ескалация в региона. Като признава правото на Израел да се защитава съгласно международното право, ЕС изтъкна отново колко е важно винаги да се гарантира защитата на всички цивилни лица в съответствие с международното хуманитарно право и е увеличил четирикратно спешната си помощ за палестинците в сътрудничество с голям брой хуманитарни партньори на място.

ЕС запази курса по основните си приоритети. Европа продължи да подкрепя икономиката благодарение на плана за възстановяване NextGenerationEU на стойност над 800 милиарда евро. Тя също така засили действията за повишаване на конкурентоспособността чрез укрепване на европейската промишленост с нулеви нетни емисии. ЕС също така постигна напредък в цифровия преход — от Европейския законодателен акт за интегралните схеми до първия в света всеобхватен закон за изкуствения интелект.

Пълен текст на доклада на български език.

Докладът е достъпен на всички официални езици на ЕС във формат на илюстриран документ, както и като интерактивна версия.

Данни

Дата на публикуване
13 Mарт 2024 г.
Автор
Представителство в България