Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Декларация23 Февруари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Съвместно изявление на председателя на Европейския съвет, председателя на Европейската комисия и председателя на Европейския парламент

European and Ukrainian flags raised in front of the Berlaymont building to commemorate the second year of the Russian invasion of Ukraine

Днес отбелязваме трагична годишнина - тази на пълномащабната агресивна война на Русия срещу Украйна в явно нарушение на международното право и Устава на ООН. Две години насилие, бруталност, терор и унищожаване. Никога не ще забравим първоначалния шок от нападението — ужаса на събитията в Бородянка, Буча, Мариупол.

И все пак, въпреки продължаващите жестокости и страдания, причинени  в цялата страна, Украйна твърдо устоява. Героичният украински народ демонстрира вяра и решимост да защитава родината си и да се бори за своята свобода и нашите общи европейски ценности.

Европейският съюз винаги ще подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници. Незаконното анексиране на Крим и Севастопол преди 10 години бележи началото на продължаващата агресия на Русия срещу Украйна.

Русия и нейното ръководство носят цялата отговорност за тази война и нейните последици в световен мащаб, както и за извършените тежки престъпления. Запазваме решимостта си да ги държим отговорни, включително за престъплението агресия.

Всеки ден Украйна е изправена пред постоянните брутални и безразборни нападения на своя агресор. Повече от всякога оставаме единни и верни на обещанието си да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. За да надделеят народът на Украйна, мирът и сигурността в Европа и основаният на правила международен ред.

Европейският съюз ще продължи своята силна и непоколебима политическа, военна, финансова, икономическа, дипломатическа и хуманитарна подкрепа, за да помогне на Украйна да се защити, да защити своя народ, градове и критична инфраструктура, да възстанови териториалната си цялост, да върне хилядите депортирани деца и да сложи край на войната.

Европейският съюз реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и ще ѝ помогне по пътя ѝ към членство. Бъдещето на Украйна е в Европейския съюз. Той ще продължи да предоставя на Украйна редовна и предвидима финансова подкрепа. Пакетът за финансова помощ в размер на 50 милиарда евро за периода 2024—2027 г. ще помогне на Украйна да посрещне непосредствените си нужди, да възстанови икономиката и обществото си, да модернизира институциите си и да консолидира демокрацията и принципите на правовата държава.

Ще продължим да посрещаме неотложните военни и отбранителни нужди на Украйна, включително доставките на спешно необходими боеприпаси и ракети. Предприехме безпрецедентни действия на равнището на ЕС за увеличаване на производството на европейската отбранителна промишленост и ще продължим да увеличаваме капацитета й, което ще ни позволи да засилим военната си подкрепа и сътрудничество с Украйна, като същевременно укрепим нашата отбранителна готовност и европейски суверенитет. Работим и по бъдещи ангажименти в областта на сигурността, които ще помогнат на Украйна да се защити, да се противопостави на усилията за дестабилизиране и да възпре актовете на агресия в бъдеще. [i]

Русия и нейните лидери ще плащат нарастващата цена за своите действия. Заедно с партньорите ни, наложихме безпрецедентни санкции срещу Русия и съучастниците й във войната и оставаме готови да увеличим натиска върху нея, за да намалим способността й да води война. Предприехме и първите конкретни стъпки за пренасочване на извънредните приходи от замразените руски активи в подкрепа на Украйна. Ще продължим целенасочените си действия за по-нататъшно изолиране на Русия на международната сцена.

Подкрепяме украинската формула за справедлив, всеобхватен и траен мир, основан на принципите на Устава на ООН и международното право, както и всички усилия за световна среща на върха за мира с възможно най-широка международна подкрепа.

Днес знамената ни ще се веят едно до друго като символ на нашата солидарност, ангажираност и решителност.

----------------------------------

[i] Военната подкрепа и ангажиментите към сигурността ще бъдат предоставени или поети при пълно зачитане на политиката за сигурност и отбрана на определени държави членки и като се вземат предвид интересите на всички държави членки в областта на сигурността и отбраната.

Данни

Дата на публикуване
23 Февруари 2024 г.
Автор
Представителство в България