Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин30 Hоември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Подготовка за зимата

Седмичен обзор от EUvsDisinfo.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

В Украйна зимата дойде. Откакто започна през февруари 2022 г., пълномащабната война на Русия навлиза в своя трети зимен период. В края на миналата седмица станахме свидетели на може би най-интензивните руски атаки с дронове срещу цивилни цели в Украйна. Какъв е обичайният кремълски коктейл от послания и дезинформация, когато стане студено? Един по-внимателен поглед върху предишните зимни периоди, през 2022 и 2023 г., може да послужи като индикация какво да очакваме през тази зима.

След повече от 21 месеца интензивна война и безсмислени разрушения в Украйна по всички направления, дезинформацията на Кремъл вече дори не се опитва да скрие целта на Москва: а именно, унищожаването на модерната украинска държава. Отричат се украинската държавност и идентичност. Путин и подгласниците му повтарят, че Русия не може да приеме съсед, който се стреми да изгради бъдещето си извън контрола на Москва. Кремъл възприема почти като закон на природата, че светът трябва да бъде устроен именно по този начин. Проучванията на общественото мнение на Левада-Център – единствения руски институт, който не е под правителствен контрол, продължават да показват, че около 70 процента (41+32%) от руснаците изразяват подкрепа за руските военни действия в Украйна.

Как обаче да бъдат убедени хората извън Русия? Отговорът е, че това се прави чрез груба сила и манипулация.

Мраз и подчинение

Въпреки интензивните атаки през първите студени месеци от началото на войната през 2022 г. – февруари, март и април – Русия не успя да пречупи духа на Украйна. Хронологията е прецизно документирана от екипа на „EUvsDisinfo“в този преглед на първите 100 дни от войната.

Миналата зима, от ноември 2022 г. нататък, Москва направи опит да „обработи“ целевите аудитории“ в Украйна с масирани бомбардировки, целящи да унищожат енергийната и топлопреносна инфраструктура. Наред с това Кремъл се опита да деморализира Европа с предсказания, че континентът щял „да пропадне“ поради липсата на руски газ. Нищо от това не се случи. Украйна не рухна и Европа издържа. Вижте скорошния анализ на “EUvsDisinfo”, озаглавен „Дълбокото зимно замръзване, което не се случи“, за това как се стопиха насочените към Европа дезинформационни наративи на Кремъл за енергийни проблеми.

Мними преговори

Перспективата за мирни преговори има магическо звучене. Какво може да бъде по-изкушаващо за хората, живеещи под дъжд от бомби от това да чуят, че мирните преговори са в ход и страданията им ще свършат? Но украинците в места като Буча, Мариупол, районите около Харков и на други места научиха урока за това какво включва мирът под руски контрол: депортиране и жестокости. Както ще се убедим, мантрите за мирни преговори приличат на омайните песни на сирените от митологията, които объркват моряците и корабите им се разбиват…

Кремъл многократно използва хватката да се преструва, че иска мир. Екипът на “EUvsDisinfo” описа тази тактика още преди войната – във връзка със спорните мирни предложения от декември 2021 г., които, наред с другото, призоваха НАТО да се върне в границите си отпреди 1997 г. След пълномащабното нахлуване, на преговорите в Беларус през март 2022 г. Москва поиска Киев да се откаже от територии и директно да се предаде. През есента на 2022 г., след унищожаването на селскостопанска инфраструктура, пристанища и обработваеми земи в мащаб, невиждан в най-новата световна история и абсурдното така нареченото „официално анексиране“ на четири украински региона към Руската федерация, те опитаха отново: приемете загубата на анексираните територии и спрете да се биете!

Зима 2023: измамната песен на сирените

Вече навлизаме в месец декември на 2023 г., а руските ракети и дронове действат паралелно с опитите на Кремъл да посее нови съмнения в авторитета на политическите лидери както на Украйна, така и на Запада. През предишните седмици документирахме как кампанията срещу президента Зеленски, съпругата му и командващия украинските въоръжени сили генерал Залужний отново набра скорост.

Тази седмица очернящата кампания се разви с широко отразяване в руски държавни медии и прокремълски платформи на „разкрития“ на Дейвид Арахамия, водещ член на политическата партия на Зеленски и ръководител на украинската делегация на мирните преговори през пролетта на 2022 г. – вижте три примерите тук, тук и тук. Въпросните медии използваха манипулативно подбрани цитати за това как мирните преговори в Беларус през март 2022 г. са щели да успеят, ако не беше зловещата ръка на англосаксонците и по-специално на Борис Джонсън, когото пропагандната мрежа на Кремъл етикетира като войнолюбец.

Контролираните от руското ръководство издания се фокусират върху първия елемент: мирът можело да бъде осигурен, ако Украйна беше обещала да остане неутрална и извън НАТО. Забравят обаче да споменат другата важна част от интервюто на Арахамия за украинската медия 1+1, цитирано и от „Украинская правда“: Киев не е имал никакво доверие, че Русия ще спазва такава сделка и няма да атакува отново.

Съдейки по досегашния опит с руския подход към преговорите, обикновено става така: на Русия се правят отстъпки, а после Русия отправя към преговорния партньор в по-слава позиция още по-твърди искания за още отстъпки.

Паралелно с това Кремъл гласовито и непрекъснато повтаря идеологемите си за отслабване на международната подкрепа за Украйна – че тази страна уж е нацистка, контролирана от корумпирани педофили, разделяна от опити за преврат и даже отчаяно изпращаща старци и деца на фронта. Същевременно Полша, друг любим обект за критики от страна на Москва, е бичувана, че искала да възроди Полската империя.

Накратко – посланието е, че Западът трябва да изостави Украйна и да търси споразумение с Москва. Ситуацията обаче прилича на легендите от гръцката митология, в които измамната песен на сирените е предназначена да примами моряците да се отклонят от курса и да корабокрушират.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

От 1 декември следвайте каналите на “EUvsDisinfo” в социалните мрежи за ежедневен коледен календар, включващ някои от най-безумните дезинформационни наративи на Кремъл от 2023 година като например този в Instagram.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Пионките на Путин (23.11.2023)

Лъжи, които подклаждат омраза (16.11.2023)

По новините в Русия: затихване, заглушаване и премълчаване (09.11.2023)

Разкази за студ и хладилни камери (02.11.2023)

Визити в Далечния Изток и създаване на желана реалност (26.10.2023)

Дезинформацията на Кремъл се възползва от човешката трагедия (19.10.2023)

„Врява и безумство“ по… Кремъл (12.10.2023)

Данни

Дата на публикуване
30 Hоември 2023 г.
Автор
Представителство в България